Tokom 1980-ih, najveći prioritet policije u području Sijetla bilo je hapšenje ubice GreenRiver, čoveka odgovornog za ubistva desetina žena. Godine 1990., kada je broj leševa iznosio najmanje četrdeset osam, slučaj je stavljen u ruke jedinog detektiva, Toma Džensena.

Posle dvadeset godina, kada je ubica konačno uhvaćen uz pomoć DNK tehnologije, Džensen je proveo 180 dana intervjuišući Gerija Leona Ridžveja u nastojanju da sazna njegove najbliskije tajne – epski sukob sa zlom koji se pokazao uznemirujućim i nadrealnim koliko god može. biti zamišljen. Ridžvej, bivši radnik u fabrici kamiona, tražio je svoje žrtve među prostitutkama i odbeglim devojkama. Po njegovim rečima, ubistvo prostitutke se obično kasno prijavljuje, tako da mu je bilo lakše da zametne trag. Svoje žrtve je često silovao i na kraju davio, ponekad im je uzimao nakit i čuvao ga u kaseti u fabrici u kojoj je radio. Što se motiva tiče, on je hladnokrvo izjavio da je želeo da ubije što više prostitutki i da je uživao u tome. Nazvan je “ubica sa Zelene reke” po mestu na kome je ostavljao većinu tela svojih žrtava, a neka tele pronađena su i pored aerodroma i autoputeva. Ridžvej je počeo da ubija još 1982, a poslednji nestanak prijavljen je 1984, mada je on priznao da je poslednju žrtvu ubio 1998, a pre toga 1990. Za sve to vreme samo je jednom bio osumnjičen, 1984, kada je mladić jedne od žrtava svedočio da je svoju devojku poslednji put video kada je ulazila u Ridgvejov kamion. Međutim, tada nije bilo dovoljno dokaza da bi bio osuđen.

I to je samo delić crno belog lavirinta čiji su zidovi upravo stranice stripa „Ubica sa zelene reke“ Džefa Džensena i Džonatana Kejsa. U ovakvom tandemu, Džensen i kejspodesećaju na inspektore Rasta i Kola iz velemajstorske, prve, sezone serije „Pravi Detektiv“. Sukob sa istinskom stranom zla koje vreba u svakom od nas, ovde je preneseno na jedan miran, staložen i samo na momente uznemirujući način a poseban je i odnos lovca i plena: u ovom slučaju Džensena i Ridgveja koji, nažalost, jedan bez drugog ne mogu da postoje. Kao ortaci iz zatvorske ćelije, osuđeni na nekoliko doživotnih kazni. Linija stripa je čista, čak retro senzbiliteta i nalik je nekoj bojanki koja se može popuniti bojama po želji. Senke su poseban ugođaj koje bruse atmosferu do tačnina. Ipak, najjasnija je ona nevidljiva boja zločina, sumnje i ništavila u kojoj će se naći i sam čitalac.

Napisan upravo od strane Džensenovog sina, proslavljenog pisca zabavnog žanra Džefa Džensena, Ubica sa Zelene rekeje jedna Prava detektivska priča koja predstavlja krajnji insajderski prikaz najplodnijeg američkog serijskog ubice.

Dušan Majkić

Previous articleOtkazan Trikijev koncert u Barutani
Next articleEva Braun održali sjajan koncert u Domu kulture!