Izložba „MigrArt”, koja obuhvata radove umetnika iz pet Evropskih prestonica kulture na temu migracija, biće otvorena u nedelju, 20. marta, u 11 časova i to kao prva izložba na novoj i prvoj galeriji na otvorenom u Novom Sadu.  

Prva galerija na otvorenom je novi umetnički prostor, koji podrazumeva 49 jarbola i 49 umetničkih zastava na ulasku u Limanski park, a koji je od 2012. godine Subin plato, posvećen pioniru elektronske muzike na ovim prostorima i u Latinskoj Americi – Mitru Subotiću Subi. 

Prva izložba koja će biti otvorena na novom galerijskom prostoru deo je aktulenog programskog luka „Seobe”, u okviru projekta Evropske prestonice kulture, koji se gotovo dva meseca kroz različite vrste umetnosti bavi temom migracija i seoba.

Izložba „MigrArt” predstaviće radove savremenih umetnika, dizajnera i ilustratora iz pet bivših, budućih i sadašnjih Evropskih prestonica kulture: Bodoa, Rijeke, Eša, Vesprema i Novog Sada, koji kroz svoje radove preispituju istoriju migracija u svojim zemljama, izmenjene zvanične istorijske podatke, kao i hronologiju i svoja lična iskustva. Prelazeći izvan zvanične istorijske pozadine, biće predstavljeni umetnički radovi koji se bave složenošću migracija izazvanih epohom na koju se seobe odnose. Tema migracija se razmatra u odnosu na drevne i savremene istorijske tokove, kako bi se dao odgovor na pitanje – Kako doživljavate migracije? 

Umetnici i umetnice koji će izlagati svoje radove u okviru izložbe „MigrArt” su: Réka Huszár (Mađarska), Alain Welter (Lukesemburg), Marina Milanović (Srbija), Alena Klaćikova (Srbija), Danijel Babić (Srbija), Are Andreassen (Norveška), Leo Kirinčić (Hrvatska).

Nakon otvaranja izložbe u nedelju, u Kulturnoj stanici Liman, na prostoru Kreativnog distrikta, od 12 časova, biće organizovan javni razgovor sa umetnicima, a tom prilikom obratiće se Réka Huszár (Mađarska), Alain Welter (Lukesemburg), Marina Milanović (Srbija), Alena Klaćikova (Srbija) i kustos Sava Stepanov, kao i predstavnik Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Moderatorka će biti direktorka Galerije „Bel Art”, Vesna Latinović.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila 2022. godine.

Prva galerija na otvorenom u Novom Sadu je projekat izaplikacione knjige iz 2016. godine sa kojom se Novi Sad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture, a koji implementira GalerijaBel Art, koja je i nosilac izložbe „MigrArt. Umetnički koncept novog prostora Galerija „BelArt izradila je na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka, potekle od strane arhitekte Save Forkapića 2005. godine. 

Programski luk „Seobe” jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na zvaničnom sajtu Evropske prestonice kulture novisad2022.rs.

 

 

 

 

Previous articleHEMI raspisao konkurs namenjen preduzetnicima i profesionalcima iz muzičke industrije
Next articleOtkazan Trikijev koncert u Barutani