Izložba Letnja treperenja: In corpore sano (U zdravom telu) u galeriji Novembar će biti otvorena od 22. jula i trajaće do 29. avgusta 2021.


U galeriji Novembar od 22. jula do 29. avgusta biće održana grupna izložba pod nazivom Letnja treperenja: U zdravom telu. Nikola Dimitrović, Dunja Đolović, Aleksandra Branković, Kosta Đuraković i Anastasija Pavić predstaviće radove u različitim umetničkim medijumima – od fotografija do videa i interaktivne instalacije – a teme njihovih radova tiču se odnosa prema telu, telesnoj ekspresiji, seksualnosti, identitetu.
U svojim radovima autori i autorke otvaraju različita pitanja: kako diskurs poželjnog i zdravog tela utiče na našu percepciju sopstvene telesnosti, šta donosi prihvatanje sopstvenog tela i njegovih društveno konstruisanih ili fizički uslovljenih „nesavršenosti”, kakav je odnos osoba nenormativne seksualnosti prema telu, kako se u umetnosti i kroz umetnost preispituje sopstveni identitet, telesnost a i seksualnost.U katalogu izložbe kustoskinja Ana Simona Zelenović obrazlaže:

Ova izložba ima za cilj da ukaže na novi rakurs posmatranja tela. Na mogućnosti da telo prihvatimo i vidimo kao „zdravo” bez obzira na različitosti i na nametnuti diskurs. Da telo vidimo kao integralni deo bića, a ne nešto što je isključivo izvor „grešaka”. Na kolažima Dunje Đolović proces prihvatanja tela onakvog kakvo ono jeste lirski je prikazan kao bujanje, cvetanje, ponovno saživljavanje sa svojim telesnim identitetom kroz njegovu kontekstualizaciju u odnosu na prirodu. Izložba takođe ironično želi da kritikuje diskurs koji proizvodi navodno „zdrava tela”, a zapravo ruši telesni integritet osoba sistemskim nasiljem nad telom. Kao što vidimo u radovima Anastasije Pavić i Nikole Dimitrovića, telo je oblikovano diskursom, diskurs proizvodi i želju i seksualnost, naša tela i njihova ponašanja jesu društveno konstruisana različitim markerima. Njihovi radovi predstavljaju pokušaj da se auto-ironično, uz kritičku oštricu usmerenu prema društvu, preispita proces tog konstruisanja i njegove posledice. Radovi Koste Đurakovića prikazuju nam muški pogled na muško telo, dok u radovima Aleksandre Branković nailazimo na ženski pogled na žensko telo. Time izložba dodatno želi da podupre u institucijama prigušene ili marginalizovane glasove queer umetnika, ili onih koji o queer temama govore.

Previous article„Ko je ubio Dženis Džoplin?” najbolja na 23. Međunarodnom festivalu pozorišta Teatar fest „Petar Kočić”
Next articleKoncert MUZIKA STVARA LJUDE u nedelju na Kolarcu