Dragi prijatelji galerije Novembar,

Pozivamo vas da u četvrtak 27.4. u 18h dođete na otvaranje izložbe San o lavi: being taken for granite, autorke Marije Avramović, slikarke i multimedijalne umetnice. Marija Avramović živi i radi u Parizu, zajedno sa Semom Tvajdejlom (Sam Twidale), programerom i umetnikom iz Engleske, čini umetnički duo Xenoangel. Posetiocima izložbe biće predstavljeni otvoreni krajevi likovnog opusa Marije Avramović, kao i digitalni radovi realizovani u saradnji sa Semom. Radovi ove umetnice poznati su publici Novembra po svojim lazurnim bojama, posebno seriji plavih bazena koji su bili izloženi na samostalnoj izložbi koju je Marija imala u našoj galeriji 2018.

Na izložbi San o lavi: being taken for granite biće predstavljeni novi akvareli koji čine deo šireg istraživanja sa Semom. Xenoangel duo stvara ceo novi svet, ekosistem koji bi bio prihvatljiva koegzistencija vrsta umesto postojeće eksloatacije prirode i životinja od strane čoveka.

Vulkani već svuda eruptiraju, poplave već ulaze u naše dvorište, sve vrste biljaka i životinja su već van ljudske kontrole, divlji svet neobuzdane prirode vraća nas svojim zakonima. I upravo u ljudskom stanju zatečenosti i zbunjenosti, uhvaćenosti u mrežu posledica sopstvenog delovanja, leži sublimni karakter ovih pejzaža. U akvarelima i, posebno, u digitalnim radovima, Marija i Sem sugerišu da sadašnjost, kao i budućnost, zavisi od mogućnosti ljudi da nauče da koegzistiraju, kako međusobno tako i s drugim vrstama.
(Izvod iz galerijskog kataloga o izložbi)

Dobrodošli/e na izložbu, San o lavi: being taken for granite, Marije Avramović i Sema Tvajdejla, umetničkog dua Xenoangel, koja će u galeriji Novembar trajati od 27.4. do 11.6.2023.

Marija Avramović. Artičokin san o lavi koja pokriva sve. Akvarel i tuš na papiru. 2022.

Xenoangel je umetnički duo koji čine Marija Avramović i Sem Tvidejl. Zajedno žive i rade u Parizu od 2017. godine. Marija je masterirala slikarstvo u Beogradu, a zatim i u Parizu. Sem je studirao muziku u Liverpulu i samouki je programer. Zajedničkim radom koji podrazumeva instalacije, video radove, animacije i druge multimedijalne umetničke forme, ovaj duo govori o savremenoj potrebi za suživotom i pokušava da kroz umetnost istraži moguće oblike savezništva vrsta. Izlagali su u Liverpulu, Londonu, Barseloni, Sao Paolu, Parizu i Beogradu.

Previous articleOtvaranje izložbe Mirjane Milovanović “Vreme čudovišta” // sreda, 26. april // SKCNS Fabrika
Next articleČETVRTAK 27. APRIL U 19H / OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “BPM 2023: FOTO BAZAAR” / GALERIJA ŠTAB i KvART BW