U ponedeljak, 6. marta, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba Vanje Subotić pod nazivom „Gola voda / Uvod u korektivno nesvesno”. Izložba će trajati do 17. marta 2023. godine.

Serijal radova „Gola voda / Uvod u korektivno nesvesno” nastao je sa idejom razvijanja intuicije i sa pretpostavkom da lični asocijativni tokovi mogu da dosegnu kapacitete univerzalnog. Izbor motiva je po osećaju, kao u situacijama gde nam se jede nešto zeleno onda kada organizmu treba određeni vitamin ili mineral. Taj proces je doveo do izdvajanja pojedinih elemenata iz prirode – voda, noć, biljke i senke. Oni sačinjavaju simboličku ravan gde su upisani kompleksni odnosi bez definicija. Zamišljam planinu kao proces ili reku kao stanje svesti i pojavljuje se autentična ali nejasna emocija. Izmenjene slike stvarnosti su tema kojom se bavim i delimično je podstaknuta propitivanjem snova. Istraživanje obuhvata jezik, percepciju, prostore svesnosti i nesvesnog, emocije i vezu sa telom. Crtež kao sredstvo omogućuje neposredni tok zapisa da bi se približilo ono što je izvan fokusa, na periferiji vidnog polja.

Autorka

Biografija:Vanja Subotić je vizuelna umetnica, rođena u Vukovaru 1986. god. Živi i radi u Subotici. Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu, odsek likovni tehničar, završila je 2005. Osnovne studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dušana Todorovića završila 2010. Master studije likovne umetnosti na istoj Akademiji završila 2013, pod mentrstvom prof. Gorana Despotovskog. Članica je i jedna od osnivača Centra za savremenu kulturu i umetnost u Subotici. Samostalnom umetničkom praksom se bavi od 2020, a od 2021. je članica Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. U periodu od februara 2022. do februara 2023. njen rad je podržan od strane DOTS fondacije.

Previous articleKoncert Lene Kovačević u dvorcu u Nemačkoj!
Next articleWhereswilder & Norveška šuma & See It My Way // 23. mart // SKCNS Fabrika