Jedna od autorki čuvene Instagram stranice i bloga “Slike i prilike”, istoričarka umetnosti Jovana Milovanović, kreirala je jedinstvenu platformu pod nazivom “Umetnički faktor”. Naime, reč je o platformi koja pored toga što će vas edukovati u oblasti umetnosti i redovno informisati o aktuelnostima u kulturnom životu, takođe nudi i jedinstvene ture po muzejima i galerijama:

– Umetnički faktor sam zamislila kao nišu gde mogu da podelim sa vama sve što me zanima – za čim žudim otkad znam za sebe, a u poslednjih deset godina sve svoje fascinacije delim sa najbližima. U toj razmeni ideja rođen je Umetnički faktor. Knjige u mojoj porodičnoj kući raspadnute su od besomučnog listanja, naročito delovi sa ilustracijama. Retko koji naš foto-album je preživeo jer mi je omiljena zabava u detinjstvu bila gledanje fotografija, što vidim kao predskazanje svoje buduće profesije. Biti istoričarka umetnosti za mene je mnogo više od zanimanja; to je poziv, način života i delovanja u društvu, istakla je Jovana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Umetnički faktor (@umetnicki_faktor)

Ono što je posebno zanimljivo i jedinstveno na našim prostorima jeste da ćete umetničke ture kroz muzeje i galerije moći da birate sami, u tematskom smislu. Takođe, bićete u prilici da svojim najdražima podarite poklon-karticu za određenu vođenu turu:

– Autorske ture kao deo projekta Umetnički faktor osmišljene su da bi svima bilo omogućeno konzumiranje umetnosti na jedan novi i neposredniji način, uz živu reč, među umetničkim delima. Želim da vam kroz autentičnu interpretaciju kulturnog nasleđa otvorim nove mogućnosti za razumevanje i uživanje u umetnosti i da vas sa sobom povedem u jedno umetničko hodčašće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Umetnički faktor (@umetnicki_faktor)

Prva tura nastala je u saradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu, a reč je o Zbirci strane umetnosti Narodnog muzeja, prevashodno opusu koji se odnosi na nastanak i razvoj moderne umetnosti- od impresionista do Pariske škole međuratnog perioda. Druga tura je još uvek u fazi nastajanja, a reč je o odabranim delima nacionalne umetnosti 19. i prve polovine 20. veka.

Moguća su grupna i privatna vođenja, kao i personalizovana vođenja sa temom koju birate sami. Prvo vođenje kroz Zbirku strane umetnosti u Narodnom muzeju u novoj godini biće organizovano već 5. januara, a sve dodatne informacije možete dobiti na Instagram stranici Umetnički faktor, kao i sajtu umetnickifaktor.rs.

Foto: Umetnički faktor, Instagram

Tekst: Vladislava Milovanović Milošević

Previous articleOdrzan 1. dan Belgrade Rocks – kiša nije zaustavila brojnu publiku (FOTO)
Next articleGift u novom, nežnom spotu, “Pahulje”