Grand prix „Mira Trailović“ ravnopravno pripao predstavama Opčinio sam te i Cement Beograd

Dvostruko 54. i 55. izdanje Bitef festivala zatvoreno je repriznim izvođenjem predstave Fleš, na sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta. Nakon izvođenja predstave-instalacije francuskog umetnika Franka Vigrua, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada, nakon čega su gosti uživali u muzici i druženju.

Pred izvođenje predstave Fleš, foto: JK media

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa je na proglašenju predstavio međunarodni žiri festivala u sastavu Šermin Langhof (umetnička direktorka pozorišta „Maksim Gorki“ iz Berlina, Nemačka, predsednica žirija), Lusija van Heteren (viši predavač i pozorišna kritičarka, Holandija), Agata Juniku (teatrološkinja i docentkinja na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, Hrvatska), Sesilija Djurberg (pozorišna i plesna kritičarka i novinarka, Švedska) i Jovana Tomić (pozorišna rediteljka, Srbija).

Žiri Bitefa i Ivan Medenica sa autorima predstave Opčinio sam te, foto: JK media

Zbog činjenice da je ovogodišnje izdanje festivala bilo dvostruko, žiri je odlučio da u svakoj kategoriji dodeli po dve nagrade. Predsednica žirija Šermin Langhof je saopštila odluku žirija, po kojoj je  Grand prix „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini ravnopravno pripao dvema predstavama, Opčinio sam te iranskog koreografa Ehsana Hemata i Cement Beograd u režiji Sebastijana Horvata.

Opčinio sam te, autor: Ehsan Hemat, foto: Victor Malyshev


Cement Beograd, režija: Sebastijan Horvat, foto: Dragana Udovičić

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ takođe je ravnopravno dodeljena za dva ostvarenja, Farm Fatale u režiji Filipa Kena i Višnjik u višnjiku u režiji Bobe Jelčića.

Farm Fatale, režija: Filip Ken, foto: Martin Argyroglo


Višnjik u višnjiku, režija: Bobo Jelčić, de facto

Politikin žiri, u sastavu reditelja Harisa Pašovića i Ane Tomović, Gordane Popović, urednice Kulturne rubrike, pozorišne kritičarke Ane Tasić i novinarke Borke Golubović Trebješanin, odlučio je da se 43. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodeli Vimu Vandekejbusu za predstavu Tragovi i Bobi Jelčiću za predstavu Višnjik u višnjiku.


Tragovi, autor: Vim Vandekejbus, foto: Danny Willems

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, saopštio je Nagradu publike za predstavu Kao da kraj nije ni sasvim blizu, autorskog tandema Maja Pelević i Nikola Zavišić.


Kao da kraj nije ni sasvim blizu, autori: Maja Pelević i Nikola Zavišić, foto: Andrija Kovač

Detaljno obrazloženje povodom dodele nagrada 54/55. Bitefa pročitajte na linku OVDE.

Anđelka Janković u ime tima Bitef festivala svečanu ceremoniju dodele nagrada zaključila je rečima:

“Čini nam se da je na kraju, ipak, najbolje živeti u sadašnjosti. A mi se ponovo vidimo u budućnosti, na 56. Bitefu 2022. godine.”

Svečana ceremonija dodele nagrada i After Ten žurka održana je u Dorćol Platzu u zajedničkoj realizaciji sa udruženjem građana Vinokultura i Belgrade Vine Week-u.


Tim Bitefa, foto: JK media

Podsećamo, dvostruko izdanje Bitefa (54. i 55.) održano je od 13. do 25. septembra pod sloganom Na ivici budućnosti. U toku festivala, imali smo priliku da pogledamo dvanaest predstava iz Belgije, Francuske, Nemačke, Srbije, Hrvatske, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Centralna tema festivala je bila vezana za pojam posthumanizma, u smislu vizije sveta koji bi u budućnosti mogao da bude manje antropocentričan, između ostalog, zahvaljujući i ekološkim katastrofama za koje smo sami odgovorni.

Bitef je ove godine održan u skoro nemogućim okolnostima usled pandemije izazvane virusom COVID-19. Prošle godine, kada je doneta odluka o održavanju dvostrukog 54 i 55. izdanja festivala 2021. godine, niko nije mogao da pretpostavi pred kakvim će se izazovima naći organizatori. Ipak, uz poštovanje svih epidemioloških mera, Bitef je uspešno priveden kraju.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine su sa nama Gete Institut, Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa – regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala su MTS, Erste Bank a. d. Novi Sad i Coca-Cola Hellenic Srbija.

Previous articleNOVA PREDSTAVA DAH TEATRA – DRVEĆE PLEŠE
Next articleSpektakularno otvaranje 18. Serbia Fashion Week-a u Muzeju Vojvodine