Spektakularnom revijom, uz taktove poznate numere „Nights in White Satin“, francuski dizajner visoke mode i potpredsednik Serbia Fashion Week-a, Eymeric Francois otvorio je osamnaesto izdanje jedine licencirane Nedelje mode u Srbiji, u Muzeju Vojvodine.

Posle skoro dve godine pauze, svi zaljubljenici u modu, bili su u prilici da prisustvuju jednoj reviji uživo, a narednih dana očekuju nas revije brojnih domaćih i stranih dizajnera, kao i brendova, na krovu TC Promenada. Prvi dan ove modne manifestacije, otvorila je najpre predsednica Nacionalne komore za modu Srbije i SFW-a, Svetlana Horvat:

  • Serbia Fashion Week deo je projekta „Evropska prestonica kulture 2022.godine“ i ovo je svojevrstan uvod u ono što će Serbia Fashion Week raditi cele naredne godine. Dakle, krećemo iz jedne naše sjajne ustanove kulture, zatim se naredna dva dana selimo na krov Promenade, a u utorak se ponovo vraćamo u Muzej Vojvodine sa izložbom Nedelje dizajna. Završavamo u sredu konferencijom u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Vlade Republike Srbije na temu mode i reciklaže, što će biti zaista najvažnija tema u decenijama koje dolaze, istakla je Svetlana Horvat pred početak spektakularne revije.

Poznati francuski dizajner čije nas bajkovite kreacije već sezonama unazad na ovoj manifestaciji ostavljaju bez daha, Eymeric Francois, nije krio uzbuđenje što posle dugog perioda neizvesnosti i karantina, ponovo ima mogućnost da svoj rad predstavi publici, uživo, ali i zbog činjenice da koliko god da je period iza nas, koji na neki način još uvek traje, bio težak, entuzijazam i ljubav prema modi pobeđuju:

  • Ovo nije bilo prikazivanje kolekcije medijima u svrhu prodaje, već priča sa mnom nakon kovid perioda, pošto mi je bilo teško i u ličnom i u profesionalnom smislu, činilo se da je sve uništeno. Bilo je trenutaka kada sam se pitao da li ću nastaviti, da li ću kreirati, da li imam energije da radim to ponovo. Muzika koja je išla u pozadini, poznata pesma „Nights in White Satin“ jeste nešto što na neki način opisuje to stanje. Osećaj koji sam imao bio je kao da sam u nekom lošem snu, bez ruku, tako da je ova kolekcija bila više za mene.

 

Da Iv Sen Loren nije grešio kada je rekao:  „Tokom godina shvatio sam da je najvažnija stvar kod haljine, žena koja je nosi“ dokazala je i legenda domaće pop-rok scene, Slađana Milošević koja je zablistala u Emerikovoj kreaciji ističući da se u njoj osećala prirodno i divno:

  • Takve žene bi trebalo da budu danas, one koje nikada ne odustaju od svog identiteta, to je ono što simbolizuje korset. Moda, muzika, književnost, za mene je sve to isti svet. Umetnost je moj prostor. Moda i muzika jedno drugo inspirišu, ali ipak je muzika ta koja je inspirisala modu. Ako se setimo vremena Džimi Hendriksa, Dženis Džoplin i mnogih drugih, mislim da sada vidimo tragove svega toga. Ako se setimo panka u Londonu, hevi metala u Los Anđelesu ili bilo gde drugo, mi smo ipak inspiracija.

Na pitanje šta je inspiriše u svakodnevnom životu, budući da je ne samo muzička, već i modna ikona decenijama unazad i da uvek uspeva da bude „nova“ i podari lični pečat svakom svom projektu, Slađana odgovara:

  • Upravo ovo što se dešava večeras. Stvarati neke nove svetove non stop, neprestano izazivati nešto što je skriveno u nama, iznositi to na svetlost.

U narednim danima Serbia Fashion Week-a očekuje nas još puno spektakularnih revija, ali i panela posvećenih budućnosti mode i dizajna u postpandemijskom svetu, kao i održivoj modi.

Tekst: Vladislava Milovanović Milošević

Fotografije: Svetlana Braun/ Serbia Fashion Week

Previous articleSVEČANO ZATVOREN 54/55. BITEF
Next articleRevija brendova na najlepšoj krovnoj terasi Novog Sada obeležila drugi dan 18. Serbia Fashion Week-a