Kultni novosadski art-klub Izba, koji je bio dom mnogih izložbi, koncerata, poetskih večeri i drugih umetničkih događaja, zatvorio je svoja vrata zvanično u nedelju uveče.

Svoje posetioce “Izba” je o prestanku radu obavestila putem Facebooka. ““Poštovani prijatelji, obaveštavamo vas da je ‘Izba’ prestala sa radom. Hvala vam svima na prijateljstvu, druženju i entuzijazmu da kroz zajedničku saradnju preko likovne umetnosti, pisane reči, muzike i ostalih vidova kulture ‘Izba’ opstane ovih dvadesetak godina. Na žalost, pandemija je učinila svoje i dalji rad učinila nemogućim. Vidimo se možda na nekom drugom mestu u neka bolja vremena”, kaže status na mreži Facebook.

Izba je jedna od prvih koja je zatvorila vrata zbog kratkog radnog vremena zbog pandemije, ne želeći da primeni kovid-propusnice, što je upozorenje ostalim ugostiteljima da je takav model poslovanja neodrživ, a imajući u vidu da će se vreme trajanja kovid-propusnica vremenom sigurno povećavati, dok pandemija ne prođe i ne ukinu se u potpunosti. U međuvremenu, ljudi sa sertifikatima su iznašli druga mesta gde je moguće biti i posle 20h i ona mesta koja su odlučila da skrate radno vreme, našla su se u neugodnoj situaciji.

Bilo kako bilo, možda se uzalud nadamo da će se Izba vratiti na staro mesto u novoj formi, ili na novo mesto u staroj formi. Pa ipak, posle nestanka starog The Puba na raskrsnici Bulevara Oslobođenja i Braće Ribnikara, još jedno antologijsko mesto novosadske kulture 21. veka odlazi u sećanje.

 

Previous articlePrvi LP za novosadski alternativni dvojac Short Reports!
Next articleIzložba “Dreams are not inside” Andree Boroš trijumfalno u KC Lab