Treće veče osamnaestog izdanja Serbia Fashion Week-a obeležile su revije najvećih imena domaće mode, ali i revije stranih dizajnera sa kojima SFW neguje višegodišnju saradnju.

Prvi blok revija otvorila je jedna od naših najboljih modnih dizajnerki, Suzana Perić kolekcijom „Karma“, koju je nedavno, u organizaciji Serbia Fashion Week-a, sa još nekoliko domaćih dizajnera predstavila i na Sicilijanskoj nedelji mode. Suzanine modele namenjene autentičnim, hrabrim i samosvesnim ženama, nosile su mnoge žene sa domaće kulturne scene, između ostalih džez pevačica Lena Kovačević i glumica Jelena Gavrilović, a ovog puta u Suzaninoj kreaciji zablistala je i mlada glumica Miona Marković. Suzana je istakla da je ovom edicijom kolekcije „Karma“ u kojoj smo videli glamurozne haljine, želela da zaokruži jedno poglavlje i poruči da moda nema granice, da je to jedan krug gde je sve karmički predoređeno.

Mlada glumica Miona Marković koja se našla u ulozi modela na reviji Suzane Perić , nije krila zadovoljstvo povodom saradnje sa poznatom dizajnerkom, kao ni oduševljenje zbog atmosfere koja je vladala pred početak, kao i tokom same revije:

  • Na pisti je bilo vrlo uzbudljivo, imala sam veliku tremu. Suzana Perić i ja smo prvi put radile slikanje za naslovnu stranu „Bazara“ i veoma sam se obradovala kada me je pozvala da učestvujem. Kada sam došla, osetila sam se kao da sam u nekom Sorentinovom filmu, prelepe žene, ljudi iz organizacije u žurbi; malo je stresno i haotično, ali sa druge strane spektakularno.

Italijanska dizajnerka Sandra Milis prikazala je kolekciju ženstvenih odevnih komada, uglavnom je reč o haljinama, u zelenim i crnim nijansama.

Svoje kolekcije predstavile su i domaće dizajnerke Aleksandra Čupković i Olja Srejić.

  • Inspiracija se desila usled korone koja je trajala dugo, budući da smo svi bili u pidžamama, trenerkama, bila je prisutna želja da napokon obučemo nešto elegantno i pojavimo se na nekoj svečanosti. Bilo je izazovno budući da smo počeli sa radom na ovoj kolekciji baš negde u početku pandemije, ali s druge strane, u tom periodu sam puno crtala, radila, stvarala, istakla je Aleksandra Čupković koja je prikazala jednu pre svega ženstvenu kolekciju svog brenda „L’amour“ kojom su dominirale crna, bordo i pastelne boje i prirodni materijali kao što su svila, ručno rađena čipka, kristali, muslin.

Dizajnerka Olja Srejić takođe je prikazala kolekciju haljina i odela za svečane prilike istakavši da u njima vidi ženu koja isijava glamurom, kao i činjenicu da joj je protekli period koji je za sve nas bio izazovan, dao mogućnost da shvati šta želi da radi, pronađe svoj stil i posveti se isključivo tome.

U drugom bloku revija kolekcije su predstavili američki dizajner Erik Rosete , kao i domaći dizajneri Aleksandar Bračer i Mirjan Wolf.

Američki dizajner i stilista Erik Rosete, ističe da je bio veoma uzbuđen kad je reč o 18. izdanju SFW-a, budući da je prošlo tako mnogo vremena od kada smo imali prilike da revije gledamo uživo. Erik je prikazao jednu bajkersko-ljubavnu priču na pisti, naime, modeli su davali kacige jedni drugima, te je prezentacija ove nesvakidašnje kolekcije „osvežila“ i upotpunila celokupno dešavanje. Između ostalog, Rosete je istakao da mu je bilo veoma drago što je uspeo da realizuje saradnju i sa našim Digital Fashion Week-om prošle godine.

Novosadski dizajner Aleksandar Bračer koji stoji iza poznatog brenda Bratscher, predstavio je prefinjenu, ženstvenu kolekciju haljina, odela, cipelea i aksesoari u belim i pastelnim tonovima, koja sasvim ističe ženstvenost, eleganciju i stav i u kojoj bi svaka dama zablistala gde god da se pojavi:

  • Korona je dosta uticala na naš posao, prošlogodišnja kolekcija nažalost nije bila izložena budući da smo bili zatvoreni, tako da smo želeli nešto elegantno i lepo, da se podsetimo na neka lepa vremena pre. Nadamo se da će u buduće biti više matura, svadbi, svečanosti gde će mlade dame imati prilike da nose naše cipele, tašne i haljine. Mislim da je ipak prenost u ovoj situaciji što će se tržište na neki način iskristalisati i sve ovo može vremenom da izađe na dobro.

Dizajnerka koja stoji iza brenda Mirjan Wolf predstavila je kolekciju koja je istovremeno ženstvena, elegantna, ali i casual, istakavši da ju je inspirisao simbol Jermenije, kajsija, narandžasta boja, treća boja na jermenskoj zastavi, koja je vesela i ima svoju simboliku: „Prvi put učestvujem na Fashion Week-u, a budući da su moja deca polu-Jermeni, želela sam da to bude u njihovu čast. Kolekcija predstavlja sve ono što je jedna žena u jednom danu, povezala sam različite odevne predmete.“

Naši najuspešniji dizajneri koji su svoje kolekcije nedavno predstavili na Sicilija Fashion Week-u, u bajkovitom ambijentu porodičnog zdanja Korleonovih iz kultnog filmskog ostvarenja „Kum“, Bata Spasojević i Ivana Nikolić, novosadskoj publici priredili su revije za pamćenje, ističući da su na prelepom ostrvu uživali, koliko u prelepom ambijentu, toliko i u samoj atmosferi i druženju sa brojnim kolegama dizajnerima,  a sa nama su podelili i svoje utiske sa Sicilije:

Još uvek sam pod utiskom Sicilije. Obišao sam severni deo Italije, i svetske centre poput Pariza, Rima, Londona, ali Sicilija zaista ima nešto specifično u sebi, naročito grad u kome smo boravili, Taormina. Njena lepota, moć, šik, nešto „skupo“ u vazduhu. Najveći procenat svetske kulturne baštine kada je reč o umetnosti nalazi se u Italiji, ali Taormina je nešto zaista specifično, ne čudi što su „Dolce & Gabanna“ prvu svoju radnju otvorili tamo. Mislim da ću se definitivno vratiti. U ovoj kolekciji ima kolorita koji je rađen upravo za Siciliju, ali veći deo koji smo videli večeras nije prikazan na Siciliji. Zadržao sam ono što je moj prepoznatljiv prečat, ima momenata hard rocka,panka, glamura, istakao je Bata zaključivši kako veruje u to da će modna industrija kako u svetu, tako i kod nas, na podeblju gde nikada nije bilo jednostavno izgraditi modni brend i uspeti, opstati uprkos situaciji koja nam se na globalnom nivou dešava, budući da interesovanje za nove kolekcije i odevne komade i dalje postoji.

Tekst: Vladislava Milovanović Milošević

Foto: SERBIA FASHION WEEK

Previous articleOktobarski Green Love festival u novom Centru za kulturu
Next articleMUZIČAR MARKO KON JE AMBASADOR 17. KIDS FESTA