U utorak, 9. maja sa početkom u 20 časova u Američkom kutku Novi Sad (Kej žrtava racije 2b) biće otvorena izložba pop-art grafika mladog grafičara i grafičkog dizajnera iz Novog Pazara Harisa Ličine pod nazivom “Slobodan pad”.

Izložba “Slobodan pad” predstavlja rezultat istraživanja autora u okviru master studija i reč je o seriji grafika koja broji 16 radova. Iako je centalni motiv gotovo svih radova figura u padu, tematika i ideja radova je individualna. Dok se jedna grupa radova bavi striktno pojmom estetike i za cilj ima postizanje univerzalnosti umetničkog dela, druga grupa je pak angažovanog karaktera i bavi se aktuelnim događajima i određenim društvenim anomalijama. Ono što je zajedničko za sve radove jeste stilski pristup koji korespondira sa evropskim odgovorom na angloamerički pop-art. Bojene površine se štampaju sa ciljem lišavanja svih suvišnih elemenata ne bi li se akcenat stavio na samu ideju rada. Radovi su najvećim delom realizovani u tehnici sitoštampe i to u dve, tri ili četri boje.

Izložba će biti otvorena do 23. maja a posetioci će moći da je pogledaju svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Iz recenzije:

Likovni svet Harisa Ličine autentičan je i orginalan svet ozbiljnih pretećih sadržaja i mračnih aluzija na stvarnost koja iznosi na videlo raspoloženja straha, strepnje, društvene kritike. U osnovi Slobodnog pada je strah od gubljenja tla, odnosno strah od pada koji je neminovan. Pa da, ako smo pali, padu smo bili skloni.“

Miljana i Aleksandar Dunđerin

O autoru:

Haris Ličina (1996.) rođen je u Novom Pazaru, a u Prištini završio je studije grafike i grafičkog dizajna. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, departman za primenjenu umetnost i dizajn gde i radi u svojstvu istraživača. Priredio je devet samostalnih izložbi, i izlagao na preko 35 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima: Istaknuta nagrada na Bijenalu umetnika Vranja 2021. godine, specijalna nagrada na Likovnom salonu mladih 2021. godine. Stipendista najvećih državnih studentskih stipendija (stipendija “Dositeja”, stipendija “Nadareni studneti”) Predavač i organizator mnogih umetničkih radionica i kurseva grafike, fotografije i grafičkog dizajna. Kao grafički dizajner radi u advertajzing agenciji “McCann Beograd”. Član je likovnog udruženja SULU i Foto-kino kluba Novi Pazar.

Svi su dobrodošli, vidimo se u Kutku!

Previous articleAndora – pirinejski Monte Karlo
Next articleOtvaranje izložbe Olivere Savić Popović u utorak 9. maja u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarca