Rastislav Škulec / Mali ogledi iz marljivosti – privremene slike i slike za druge ljude

U ponedeljak, 17. aprila, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba Rastislava Škuleca pod nazivom „Mali ogledi iz marljivosti – privremene slike i slike za druge ljude ”. Izložba će trajati do 28. aprila 2023. godine.

Posle dvadeset pet godina rada u polju skulpture i prostorne instalacije, poslednjih godina sam se okrenuo prvenstveno slikarstvu. Moje shvatanje slikarstva je bliže  shvatanju  instalacije nego klasičnom slikarskom izrazu. Slike koje stvaram su pre svega privremeni konstrukti izgrađeni od niza samostalnih monohromatskih bojenih površina koje se mogu na razne načine sastaviti uvek na neki drugi način i u drugačijem rasporedu, što zavisi od velčine povšine raspoloživog prostora. Sam proces nastanka ovih instalacija počinje daleko od društvene vreve i lične životne drame potencijalnog gledaoca i bilo kakvog društvenog angažmana mene kao autora u vidu svakodnevnih kolaža i slika na papiru sabranih u ciklus „Mali ogledi iz marljivosti“.  Daljоm razradom ovi eskapistički iskazi prerastaju u slikarske instalacije konstrukata građenih od niza monohroma istih dimenzija u vidu svojevrsnih privremenih slika koje egzistiraju kao nedeljive celine samo u procesu same prezentacije u galerijskom prostoru. Pored tako koncipiranih slikarskih konstrukata dešava se da neki od njih prerastaju u polihromne geometrijske celine kao samostalne kompozicije. Ovakvi radovi se svrstavaju u ciklus pod nazivom „Umetnost za druge ljude“. Sve zajedno ovi radovi su svojevrsna pohvala eskapizmu kao osnovnom stavu mog trenutnog umetničkog angažmana.

Autor

Umetnost za druge ljude, 200×200 cm, 2022.
Biografija:Rastislav Škulec (Lug, 1962), završio je Akademiju umetnosti – slikarski odsek u klasi profesora Jovana Rakidžića 1989. godine. Član je SULUV od 1989. Jedan je od osnivača  novosadske društvene organizacije „Žuta kuća”, 1988. godine. Godine 1990. zajedno sa Zoranom Pantelićem osniva  umetničku  grupu  Apsolutno skulpturalno  koja kasnije prerasta u Asocijaciju Apsolutno. Godine 1996. gubi interes za  izlaganje i prekida saradnju sa Asocijacijom Apsolutno. Tokom perioda 1996-2000,godine radi na projektima i akcijama pretežno konceptualnog karaktera osnivanjem pseudo grupe „Apsolutno frakcija“ čija  aktivnost nije bila vezana za izlagačke prostore i galerije. I dalje se intenzivno bavi skulpturom slikarstvom i crtežom  Na umetničku scenu se  vraća 2000. godine  samostalnom izložbom skulptura u galeriji „Zlatno oko“ u Novom Sadu. Učestvovao je na brojnim likovnim kolonijama od kojih su najznačajnije Vajarski simpozijum „Terra“ u Kikindi  1993.godine. U Vršcu, 2005. godine učesrvuje u radu likovne kolonije „Likovni susreti – Tragom Paje Jovanovića“, gde izvodi skulpturu za javni prostor. U Apatinu 2008. godine izvodi veliku skulpturu za javni prostor. Od 1986. godine učestvovao je na nekolio stotina kolektivnih i više desetina samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi kao likovni pedagog u OŠ „Veljko Petrović“ u Begeču i u OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu.
Nagrade: 2015. “ Nagrada K.M Lehotski“ Galerija Zuske Medveđove Bački Petrovac i Bijenala slovačkih umetnika u Srbiji za najbolju izložbu u periodu 2013-2015; 2017. Nagrada za likovnu umetnost „Sava Šumanović“; 2022.  Otkupna nagrada Bijenala Likovna jesen 2022.

 

Previous articleKoncert garažne rokenrol legende DANIELA JEANRENAUD-a u Novom Sadu!
Next articleFILM “ALMA VIVA” U BIOSKOPIMA OD 13. APRILA