Стручно тумачење изложбе

Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности

Др Јелена Јанев, др Татјана Бабић
Спомен-збирка Павла Бељанског

………………………………………….

Четвртак, 25. мај, 19 часова

………………………………………….

Још једно стручно тумачење изложбе Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности биће одржано у четвртак, 25. маја у 19 часова. Пројекат осмишљен поводом 125 година од рођења знаменитог уметника, реализован је у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и смера Сценска архитектура, техника и дизајн, Одсека за уметност и дизајн на Департману за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду.

Студенти прве, друге и треће године основних студија Сценске архитектуре, технике и дизајна, на предметима Увод у архитектуру, Скулптура и Просторна инсталација, а под вођством професорки др Татјане Бабић и др ум. Јелене Јанев, након истраживања дела и живота Сретена Стојановића, дали су свој креативни одговор кроз скулптуре, просторне инсталације и макете-предлоге архитектуре изложбе. О методологији наставе и креативном процесу кроз који су студенти прошли, као и о поставци изложбе и начину да се направи одмак од уобичајене музејске поставке, говориће професорке Татјана Бабић и Јелена Јанев.

Фото: Јелена Ковачевић-Воргучин

 

Изложба и промоција публикације

„Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата

Културни центар Србије у Паризу

…………………………….

  1. мај – 23. јун 2023.

…………………………….

Поводом обележавања јубилеја, 50 година од оснивања Културног центра Србије у Паризу, од 26. маја до 23. јуна 2023. године биће отворена изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“, која се реализује у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске из Новог Сада. На изложби у Културном центру Србије у Паризу биће представљено девет слика и четири цртежа из Галерије Матице српске и осам цртежа из Спомен-збирке Павла Бељанског, међу којима су и поједина кључна дела Саве Шумановића попут „Морнар на молу“, „Енглескиње у Паризу“, „Плажа“, „Три женска акта“, „Сеоска идила“, као и две видео-анимације слика „Доручак на трави“ и „Пијана лађа“ (Музеј савремене уметности Београд).

Фото 1: Сава Шумановић, Женски акт у пејзажу (1923) © Галерија Матице српске

Фото 2: Сава Шумановић, Сликар и модел у атељеу (1938/39) © Спомен-збирка Павла Бељанског

Више информација о пројекту https://ccserbie.com/sr/

 

Tактилна радионица за слепе и слабовиде

Простор тактилности
Мр Снежана Николић, др Татјана Бабић

Спомен-збирка Павла Бељанског

………………………………………………..

Субота, 27. мај, 12–13.30 часова

………………………………………………..

Тактилна радионица за слепе и слабовиде, као и за све заинтересоване посетиоце, део је програма изложбе „Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности“. Учесници радионице моћи ће да истраже додиром макету зграде Спомен-збирке Павла Бељанског, као и гипсани одливак Стојановићеве скулптуре Наташа Бошковић (1930), те тактилни дијаграм реализован у оквиру пројекта „Додирни и осети“, у сарадњи са Снежаном Николић тифлологом ШОСО „Милан Петровић“. Биће представљени и радови студената Сценске архитектуре, технике и дизајна, Одсека за уметност и дизајн, Департмана за архитектуру и урбанизам (ФТН Нови Сад), изведеним у различитим техникама, у оквиру предмета Увод у студије архитектуре, под вођством предметног наставника др Татјане Бабић. Присутни ће на тај начин моћи да истраже различите текстуре и материјале, у чему ће им помоћи мр Снежана Николић, тифлолог и др Татјана Бабић, као и студенти Сценске архитектуре, технике и дизајна.

Фото: Јелена Ковачевић-Воргучин

Previous articleFatamorgana, SDH i Topolis – synth-pop/darkwave veče u CK13
Next articleODIN TEATAR ŠIRI SVOJU MISIJU PO SVETU UZ UČEŠĆE NAŠE GLUMICE