ISTAKNUTA IMENA, NAGRAĐIVANI REDITELJI, USPEŠNI GLUMCI, RAZNOVRSNI ŽANROVI – “ZLOČIN JE MOJ”, “ZVEZDE U PODNE”, “NOVA IGRAČKA”, “ZLOČINI BUDUĆNOSTI” NA BIOSKOPSKOM REPEROTARU TOKOM MARTA MESECA

Nakon svetske premijere na otvaranju 51. FEST-a i rasprodate projekcije, film istaknutog reditelja Fransoa Ozona „ZLOČIN JE MOJ” (Crime is Mine), naći će se od 9. MARTA na repertoaru domaćih bioskopa.
Priča prati mladu, lepu, talentovanu, ali ne tako poznatu i bez novca glumicu Madelin koja je optužena za ubistvo slavnog producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Polin, mlade i nezaposlene advokatice oslobođena je optužbe za ubistvo jer je isti počinila u samoodbrani. Počinje novi život slave i uspeha, sve dok istina ne izađe na videlo.

“Oduvek sam želeo da napravim priču o lažnom prestupniku. Kada sam video hit dramu Žorža Bera i Luja Verneja iz 1934. znao sam da sam našao savršenu priliku da se pozabavim time. Zdržao sam istorijski i politički kontekst iz 1930., ali sam bio slobodan da prilagodim zaplet savremenom interesu,” rekao je reditelj Ozon.

Dobitnik Gran prix nagrade na Kanskom festivalu, ostvarenje “Zvezde u podne“ (Stars at Noon) rediteljke Kler Deni zaživeće na bioskopskom platnu od četvrtka, 16. MARTA.
Od nekadašnje saradnice i asistentkinje uvaženih rediteljskih imena kao što su Vim Venders i Džim Džarmuš, snimljen je film nastao po romanu pisca Denisa Džonsona o mladoj američkoj novinarki zaglavljenoj u današnjoj Nikaragvi, koja se zaljubljuje u misterioznog Britanca koji se čini kao njena najbolja šansa za bekstvom. Međutim, ona ubrzo shvata da bi on mogao biti u većoj opasnosti nego ona sama.

„Priču Denisa Džonsona sam relativno kasno otkrila, pre 15 godina. Njegovo pisanje me je zateklo. Način na koji postavlja fikciju usred civilnog rata, njegov ton – sirov, ironičan, nežan – probadao me je. Njegova sposobnost da opiše trajno razočarenje svojih likova prosto zadivljuje.“ rekla je rediteljka dodajući da “Zvezde u podne” opisuju pišćevu priču „On je kao mlad otišao u Niakragvu da izveštava o građanskom ratu. Želeo je da postane novinar, ali su svi njegovi članci odbijeni. Čini se da je tamo poršao kroz pakao, bez novca i bez nade. Vrativšiv se u Sjedinjene Amričke Države odlučio je da napiše roman koristeći njegove beleške i članke.“

Druga polovina meseca rezervisana je za komediju, pa gledaoce od 23. MARTA očekuje urnebesna priča “Nova igračka”.

Inspirisan kultnim klasikom “Igračka”, ujedno i prvim ostvarenjem filmskog autora Fransisa Vebera iz 1976. godine, reditelj Džejms Hut snimio je najnoviju komediju sa Žamelom Debuzom i višenagrađivanim Danijelom Otejom. Starije generacije prisetiće se i prvog rimejka ovog filma iz 1982. godine, u kom nas je glavni glumac i holivudskim miljenik Ričard Prajer zasmejavao.

Priča prati Semija koji zajedno sa svojom suprugom Alisom živi srećno u siromašnom urbanom naselju među prijateljima i komšijama. Za rođendan svog sina, najbogatiji čovek Francuske otvorio je svoju robnu kuću, nudeći dečaku da izabere šta god poželi. Aleksandar bira Semija, noćnog čuvara, kao svoju novu igračku.

Producent filma “Nova igračka” Ričard Grandpier (Richard Grandpierre) navodi da je prvi film ostavio jak utisak na njega “Gledao sam ga desetinu puta. Uvek sam želeo da ga prilagodim, jer je bila i komedija i društvena satira.”

Sa Vigom Mortensenom i Kristen Stjuart 30. MARTA u bioskope stiže priča “Zločini budućnosti” (Crimes of the Futurereditelja Dejvida Kronenberga poznatog po horor žanru i filmovima sa naučno fantastičnim elementima.

U 107 minuta filma Kronenberg nam predočava ljudsku vrstu koja se adaptira na veštačko okruženje. Ljudsko telo prolazi kroz transformacije i mutacije. Čuveni umetnik performansa Sol Tenser, sa svojom partnerkom Kapris, javno prikazuje metamorfozu svojih organa u avangardnim predstavama. Istražiteljka Nacionalnog registra organa Timlin opsesivno prati njihovo kretanje i otkriva misterioznu grupu čija je misija da Solovu popularnost iskoristi kako bi ukazala na sledeću fazu ljudske evolucije.

Previous articleIVANA ZEČEVIĆ, MARKO KON I MAJA ODŽAKLIJEVKSA POZAJMILI GLASOVE LIKOVIMA U UZBUDLJIVOJ ANIMIRANOJ AVANTURI “BAŠ SUPER”
Next articleGodina velikih planova