Beogradski sastav E-Play spada u „žive klasike“, budući da je deo post-britpop faze u srpskom popu, kada se, te 1997. bendovi više nisu trudili da zvuče kao deo britanske invazije 90-ih, već je jednostavno rečeno, sazrelo vreme da se „promeni ploča“. Tada se u Britaniji pojavljuju manje melodični, a više repetitivno-ritmični izvođači, kao što su Asian Dub Foundation, Fatboy Slim ili Chemical Brothers, a bas postaje prominentna karakteristika svega na top-listama. Maja Cvetković to odlično shvata, hvata se basa i stvara svoju repetitivnu bas-magiju protkanu recitatorskim pevanjem i bas-virtuoznošću.

Oni postaju neodvojivi deo eksperimentalnog talasa beogradskih bendova na prelazu vekova, kao što su Darkwood Dub, Eyesburn, i mnogo melodičniji Negativ. Već 2001. godine postaju deo onoga što su voleli – sviraju na Exit Festivalu, prvom na Tvrđavi, i to, ni manje ni više, nego kao predgrupa Asian Dub Foundation. Film „Munje!“, čiji se nastavak najavljuje ovih dana, samo ih je dodatno pogurao u visine.

Ne snimaju često albume, već to rade promišljeno – kao Depeche Mode, na svakih 4-5 godina. Tako je njihov četvrti album „Obični ljudi“ doneo i prvi pravi hit, uz pomoć Bojane Vunturišević. Kika se kao neodvojivi deo vizuelnog i melodičnog dela E-Play-a pojavljuje u ovo vreme, i sam bend dobija na zamahu i komercijalnom uspehu. Međutim, pravi proboj dolazi sa dolaskom mladog a prekaljenog gitariste Nemanje Velimirovića, koji je odrastao na hitičnim himnama kao što su pesme Suede ili Foo Fighters, i to je instantno vidljivo posle njegovog uključenja u kreativni proces – neuobičajeno za E-Play, nižu se melodični hitovi jedan za drugim: „Da budemo samo dobro“, „Srešćemo se neki drugi put“, „Sloboda“… I ova novopronađena i neočekivana hitičnost posle 20 godina rada postaje „novo normalno“ za E-Play.

Retko ko posle 20 godina rada napravi takav „makeover“ i popne se na stepenicu više, iako je i pre toga bio kultni bend. E-Play-u i neumornoj Maji i ekipi je to uspelo. Kika je sada solo-izvođač, ali nova ekipa je tu. Dovoljno za puno ritma na Exitovom Fusionu ove godine. I puno melodije!

Previous articleTara Katarina osvojila nagradu “Frankfurt Style Award” na Frankfurt Fashion Week-u
Next articleFestival su ljudi! Emocije i priče prva dva dana proslave EXIT festivala