Galerija Novembar Vas sa zadovoljstvom poziva na otvaranje izložbe Eruptivni svetovi, umetnice Brankice Žilović, u subotu, 30.03., od 13h.


Brankica Žilović više od polovine života provodi u Parizu. Otišla je odmah posle fakulteta, dovoljno mlada da ne bude sasvim formirana ni kao čovek ni kao umetnica. Iako je reč o veoma teškoj poziciji, upravo to joj je pomoglo da nađe sopstveni izraz. Verovatno je to dovelo do tekstila i pletiva koji u to vreme nisu bili suviše popularni mediji u savremenoj umetnosti. Ali, jesu u vreme kad se Brankica rodila, i jesu na Zlatiboru, mestu gde je odrasla. Tražeći vlastiti kutak sveta, u sebi se vraćala svom sigurnom mestu, Zlatiboru, prirodi i etno nasleđu, čuvenim Sirogojno džemperima koji istovremeno i greju i grebu. Brankica počinje da istražuje tapiseriju, njenu taktilnost i nepredvidivost. Ova njena igra kao da je pokušaj autorke da nađe meko i prihvatajuće mesto, svet koji može da kontroliše, napravi i prepravi, prekroji po svojoj meri. Svet u koji može da se skloni i gde se oseća sigurno.

Ovaj ciklus je i nova, zrelija faza u Brankičinom radu jer njena borba više ne počiva na rušenju spoljnih (nametnutih) granica, njena borba sada je u njoj, s vlastitim emocijama i vlastitim ograničenjima. To traganje odvija se na mikro, gotovo ćelijskom nivou; ipak, direktno je povezano s potrebom da se popravi, obnovi postojeći ili čak izmisli novi svet.– ističe kustoskinja izložbe Mia David.

Izložba će biti otvorena od 30.04. do 07.05.2024, a posetioci i posetiteljke je mogu videte svakog radnog dana (osim ponedeljka) od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.
Previous articleFILM KOJI ĆE VAS PODSETITI DA JE ŽIVOT LEP – „ZA DANAS TOLIKO“ OD 28. MARTA U BIOSKOPIMA
Next articleROMANTIČNA DRAMA “UKUS LJUBAVI” SA ŽILIJET BINOŠ U GLAVNOJ ULOZI OD DANAS U BIOSKOPIMA