Monoliga Danila Vuksanovića, kustoska tumačenja Stalne postavke, prepuštanje umetnosti i kreativna radionica “Velika je slika velikog čoveka poznatog lika” za najmlađe posetioce. Izaberite program koji Vam najviše odgovara i živite umetnost sa nama u Galeriji Matice srpske.

  • U petak, 5. februara u 19.00 sati biće održano autorsko vođenje kroz izložbu Matrica. Monologija Danila Vuksanovića. Polazeći od predstavljanja nepoznate i neobrađene zbirke originalnih klišea iz kolekcije Galerije Matice srpske i njihovih reinterpretacija – novih umetničkih dela stvorenih postupcima citatnosti i aproprijacije, autor će ukazati  na procese nastanka savremenog umetničkog dela kroz dijalog sa prošlošću. Nakon vođenja svi posetioci imaće priliku da sa sobom ponesu jedinstveni umetnički suvernir – autorov otisak drvenog pečata na papiru sa klišeom logotipa izložbe.

  • U sobi za prepuštanje umetnosti povodom obeležavanja Dana Grada izložena je slika “Carinska ulica u Novom Sadu Bogdana Šuputa, slikara koji je na svojim platnima zabeležio ulice i duh Novog Sada između dva svetska rata. Tokom februara imaćete priliku da se prepustite se Šuputovoj scenografiji pomalo melanholičnog urbanog novosadskog života, koja treperi u sukobu između sivog jesenjeg dana, njegovog sanjarskog i emotivnog odnose prema gradu. Otkrijte duh prošlih vremena sinergijiom umetnosti, zvuka, prostora i svetla, i učinite vaše iskustvo uživanja u umetnosti jedinstvenim.
  • U subotu, 6. februara od 11.00 do 12.30 sati, biće održana kreativna radionica za decu uzrasta od 5 do 10 godina Velika je slika velikog čoveka poznatog lika” sa kojom započinjemo ciklus februarskih kreativnih radionica “Heroji Grada”. Posmatrajući umetnička dela deca će se muzejskim edukatorima otkrivati ko je bio Svetozar Miletić i na koji način naš grad čuva sećanje na njega.

  • U subotu i nedelju, kao i svakog vikenda u 13.00 i 17.00 sati biće održana kustoska tumačenja Stalne postavke, kojima će biti ukazano na najreprezentativnija dela nacionale umetnosti (od prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike) koja ilustruju razvoj srpske umetnosti i ukazuju na njen položaj u okvirima evropske kulture.
Previous articleZbornik pesama „Poezija narodu“ uskoro u knjižarama
Next articleIzložba „Neoplastik” Jelene Merkur