U trenutku kada sam shvatio da u Ljubljani gostuje jedan od Top 5 Street art umetnika na svetu nije bilo dvojbe oko pronalaska rešenja posete Ljubljani. Nikakav Covid nije mogao zaustaviti dolazak na jedinstvenu izložbu pariškog uličnog umjetnika koje sebe naziva SpaceInvader.

Kao jedan od prvaka scene, uspeo je poput Banksyja sačuvati svoj identitet usprkos slavi i popularnosti koju uživa po celom svetu. SpaceInvader pravi je ulični umetnik koji bez kompromisa ostavlja svoj pečat u gradovima koje posećuje. Ne samo da ostavlja trag osvajanja (Invader) nego iza njega dolazi gomila obožavatelja koja ga prati, fotografišu nova dela, igraju popularnu igru na mobilnom telefonu „Flashinvaders“ koja je deo celokupne njegove priče i koja zadovoljnim obožavateljima daje mogućnost da se rangiraju zatim na bolje pozicije. Aplikaciju igra gotovo 100.000 obožavatelja.

SpaceInvader u svojim je „osvajanjima“ već jednom bio u Ljubljani davne 2006. godine kao izlagač na prvoj Street Art izložbi u ovom delu Europe, održanoj u Međunarodnom grafičnom likovnom centru. Ne samo da je izložio svoje radove nego je odmah i „ostavio“ svemirske mozaike – Invadere na ulicama grada.  Kako je to uobičajeno, kroz godine su mozaici pokradeni (jer postižu dobre cijene) ili uništeni no jedan je manji broj dočekao ovogodišnju invaziju koja je Ljubljanu opet izbacila u vrh Street Arta scene naših krajeva.

Kako to izgleda u praksi, ispričao nam je Kustos Invaderove izložbe g. Božidar Zrinski, koja traje u MGLC-u od 22.12.2020. do 15.08.2021.

U trenutku objave da SpaceInvader otvara izložbu u Ljubljani, više stotina mailova zatrpava inbox muzeja za upitima oko izložbe, a katalog izložbe otisnut u 4000 primeraka preko interneta je rasprodan u pola sata osim nekakvih dvestotinjak primeraka koje jedino možete kupiti u MGLC kada posetite izložbu. (Danas ga jedino možete pronaći na E-Bay-u za višestruko veći iznos od prodajnog.)

Nedugo nakon otvaranja izložbe, SpaceInvader „osvaja“ po drugi puta Ljubljanu te automatski privlači veliki broj ulazaka na web stranice turizma Ljubljane, Slovenije i društvenih mreža a nakon toga pojavljuje se reakcije iz službenih turističkih krugova sa idejama oko saradnje.

Umjetnik je vešto izbegao bilo kakvu medijsku pompu i već je u svojim novim osvajanjima drugih gradova.

Na izložbi INVADER: Prints on paper, videćete zaista veliki broj njegovih grafika nastalih u periodu od ranih 2000-tih godina pa do danas. Rešenja svojih klasičnih mozaika u grafičkom obliku ali i neki novi radovi sasvim su dovoljni da bar dva sata uživate u ovoj jedinstvenoj izložbi.

Kada tome pridodate i nezaobilaznu potragu za umetnikovim mozaicima po Ljubljani, budite sigurni da vam jednodnevni izlet u slovenački glavni grad neće biti dovoljan.

Više informacija o izložbi potražite na službenim stranicama Međunarodnog grafičnog likovnog centra:

http://www.mglc-lj.si/eng/exhibitions_and_events/invader_prints_on_paper/175

ili na Invaderovim web stranicama:

https://space-invaders.com/news/

Foto i tekst: Krešimir Golubić

Previous articleNick Cave & The Bad Seeds dolaze na slavljeničko 15. izdanje INmusic festivala!
Next articleUBIVAE — Korompilacija