Izložbom skulptura Strahinje Zoćevića i Ane Kocić, koja će biti otvorena u utorak 13. februara, u 19 časova, Umetnička grupa Dimenzija otpočinje ovogodišnji izlagački program istoimene galerije, koji će biti realizovan u matičnom prostoru u Čumićevom sokačetu Beogradskog dizajn distrikta, kao i u drugim gradskim galerijama u zemlji i inostranstvu. 

Koristeći se klasičnim skulptorskim materijalima, Zoćević sprovodi svojevrsnu umetničku revitalizaciju upotrebnih predmeta iz svakodnevice, koje koristi kao polazište za novi rad. Rekreirajući prepoznatljive objekte – artefakte hiperprodukcije potrošačkog društva – u kamenu, gipsu, drvetu, terakoti i raznim veštačkim materijalima, autor im dodaje novu konotaciju i jedinstvenu estetsku vrednost, trajno ih transformišući u umetnička dela.

S druge strane, Ana Kocić izmešta gotove predmete iz postojećeg okruženja, poput redi mejda, vešto menjajući kontekst u kome se pomenuti nalaze. Njenom vajarskom intervencijom te poigravanjem sa datošću materijala, teksturama i koloritom, umetnica generiše jedan sasvim nov sadržaj, osobene narativne vrednosti, često referišući na važna univerzalna pitanja današnjice.

Autor izlobe je istoričarka umetnosti Jelena Balević, a projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izložba će trajati do 8. marta 2024.

Previous articleOtvaranje izložbe Aleksandra Rakezića 13. 2. u 19 u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine
Next articleGothic Christ najavljuje debi-album 6. singlom, baladom “My Spring”