7 – 18. septembar 2021.
Otvaranje: Utorak, 7. septembar 2021, 19 časova
Umetnici: Sašo Stoicov (Bugarska), diSTRUKTURA (Srbija)
Kustoskinje: Nadežda Džakova (Bugarska), Slavica Popov (Srbija)
Galerija SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad

Deveto izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi održaće se od 7. do 28. septembra 2021. u Novom Sadu u organizaciji novosadske galerije Bel art. Festival je tradicionalno zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona koju će posetioci moći da pogledaju na nekoliko lokacija u Novom Sadu (Likovni salon KCNS, galerija SULUV-a, Mali likovni salon, galerija Bel Art, MSUV, Ratni bunar i podzemni vojni hodnik Muzeja grada, Trg prote Mihalčića).

Dunavski dijalozi nastoje da omoguće direktne kontakte srpskih umetnika sa umetnicima iz zemalja dunavskog regiona. Za ovu izložbu kustoskinje Nadežda Džakova, direktorka Muzeja savremene umetnosti Arsenale u Sofiji i Slavica Popov, kustoskinja Galerije savremene umetnosti Zrenjanin odabrale su po jednog umetnika – nastojeći da iznađu prave kombinacije njihovih koncepata kako bi dobile određenu informaciju o njihovim sličnostima  i razlikama, ali i o sposobnosti umetnosti da ponudi univerzalni odgovor na impulse kriznog sveta i vremena u kome živimo.

Sašo Stoičov (BG) (1952.) završio je Školu likovnih umetnosti u Sofiji i TCI koledž u Njujorku. Od osamdesetih bio je veoma aktivan na umetničkoj sceni u Bugarskoj i u inostranstvu. Od 2014. Organizator je više događaja savremene umetnosti u Blagoevgradu: Prolećnog festivala savremene umetnosti, STAICHKI i Simpozijuma slikarstva. Njegovi radovi čine deo zbirki Nacionalne umetničke galerije, Umetničke galerije Sofija i MMOMA-e u Moskvi. Živi i radi u Sofiji i Njujorku.

diSTRUKTURA (RS) – Milica Milićević i Milan Bosnić magistrirali su slikarstvo na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Iako različiti u svojim individualnim poduhvatima, na grupnim i samostalnim izložbama kao diSTRUKTURA, poslednjih 15 godina rade na zajedničkim projektima. Svoje ideje izražavaju u različitim medijima, uglavnom fotografiji, slikanju, crtanju i videu. Osim što su učestvovali na preko 30 samostalnih i 70 grupnih izložbi, bili su uključeni i u nekoliko programa i radionica umetnika u rezidenciji.

Previous articleIN MEMORIAM Mikis Teodorakis (Μίκης Θεοδωράκης)
Next articleODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM SVEČANE PREMIJERE FILMA „SKOK“