Orto RNIDS je novo ćiriličko pismo kreirano prvenstveno za ekranski prikaz koje Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) poklanja korisnicima interneta, a može se preuzeti besplatno na sajtu rnids.rs. Ovo je drugo po redu ćiriličko pismo čiju je izradu RNIDS omogućio, a kreirano je kroz saradnju sa organizacijom Tipometar. Novi fontovi poklanjaju se povodom obeležavanja devete godišnjice početka registracije ćiriličkog .srb domena.

Za razliku od pisma Areal RNIDS, predstavljenog u januaru 2020. godine, slabserifnog tipografskog pisma, Orto RNIDS je sanserifno tipografsko pismo humanističkog tipa. Izvedeno je u uspravnom i kurzivnom obliku, u dve težine. Kreirano je sa idejom da se oblici slova dobro prilagode prikazu na ekranu, a podjednako dobro se ponaša i pri upotrebi u štampi. Autorka fontova Orto RNIDS je Ana Prodanović, docentkinja na Fakultetu promenjenih umetnosti.

Skup je okončan panel diskusijom koju je moderirao Zoran Stanojević, urednik internet portala RTS-a, a njegovi sagovornici su razmatrali položaj ćirilice u digitalnom svetu. Učesnici su diskutovali o upotrebi ćirilice u dizajnu, pri razvoju identiteta robnih marki i njihovoj komunikaciji na internetu i van njega. Bilo je reči o sajtovima čiji je ne samo sadržaj na ćirilici, već i čiji su linkovi na ćirilici, na .srb nazivima domena, a učesnici su se saglasili da je pitanje upotrebe ćirilice pitanje odluke da je koristimo, jer ni tehničke ni komunikacione prepreke nisu nepremostive, ukoliko želimo da ih prevaziđemo. Na panelu su učestvovali:  Igor Adamović, kreativni direktor, Control Creative, Vladimir Marić, direktor programerske firme Mrežni sistemi, Petar Slović, direktor za inovacije, Quantox Technology, i Jovan Turanjanin, autor softvera za preslovljavanje Ćirilizator

Previous articleObeležavanje Dana Novog Sada u Galeriji Matice Srpske
Next articleIzložba “Poleksija, volim vas” u Domu Jevrema Grujića