Sibir je mesto gde su leta kratka i vrela a zime duge i mračne, a prestonica tog ogromnog dela sveta je Novosibirsk, odakle je potekao bend Ploho (na ruskom: Loše), deo globalne neo-dark scene kojoj pripadaju She Past Away, Lebanon Hanover i Molchat Doma, da nabrojimo samo najupečatljivije.

Post-punk, neo-goth, darkwave sa primesama synthwave-a i doomer gitara, Ploho su se nakon četiri EP izdanja pojavili na velikim vratima 2017. sa svojim prvim albumom pod naslovom Bumažnyje bombi, da bi album Kuda pticy uletajut umiratiz 2018. dobio epitet jednog od najboljih alternativnih albuma godine.

Ploho govori o tuzi, životu u dalekom kraju Rusije, odrastanju, generacijskim razlikama, kratkim danima i dugim noćima (kao i Nordijcima, i njima klima oblikuje muziku), a glavni im je inspirator legendarni Viktor Coj (sovjetski Milan Mladenović, kako ga možemo opisati) i grupa Kino. Poslednji album Kogda duša spit iz 2022, biće centralna tema koncerta. Najveći hit? Možda „Gorod ustal“ („Grad se umorio“).

Večeras sviraju od 23:10h na Fusion bini!

Foto i tekst: Exit promo

Previous articleOdabrano 23 projekta na nacionalnom konkursu za Kaleidoskop kulture
Next articleEpica na Exitu – simfonijski bajkoviti svet jedne vile i par demona