“Momo Kapor kao i svaka renesansna, odnosno kaporovska ličnost, piše kao što slika, a govori kao što crta. Tako je slikarima pružio priliku da ga hvale kako odlično piše, a piscima da kavaljerski priznaju da sjajno crta.To su najčešće oni koji znaju da pišu, a ne znaju da čitaju ili znaju da slikaju, a ne znaju da crtaju”, rekao je prijatelj velikog srpskog umetnika, pisca i novinara Mome Kapora, književnik i akademik Matija Bećković. U Kulturnoj stanici “Svilara” ljubitelji umetnosti i dela Mome Kapora biće u prilici da pogledaju nekoliko kolaža i ulja na platnu ovog pisca i slikara, od danas do 6. januara 2022. godine. Izložba je realizovana u saradnji sa izdavačkom kućom “Vina” iz Francuske (koja priprema monografiju o Momi Kaporu za narednu godinu), Zadužbinom Momo Kapor i Udruženjem “Almašani”.

Prisutnima se najpre obratio jedan od organizatora izložbe, Nebojša Bošnjak, koji je dugi niz godina živeo u Francuskoj baveći se izlagačkom, izdavačkom i producentskom delatnošću, istakavši da mu je Momo Kapor jedan od najdražih umetnika i najavivši monografiju koju izdavačka kuća “Vina” priprema za godinu pred nama.

Momina supruga i osnivačica Zadužbine Mome Kapora, Ljiljana Kapor, publici se obratila ne skrivajući oduševljenje prostorom u kom je izložba realizovana, kao i reakcijama prvih posetilaca:

– Veoma sam srećna što sam večeras ovde sa Momom, tj. sa njegovim delima. Kada sam pre mesec dana došla da vidim prostor za izložbu, bila sam oduševljena jer “Svilara” je kao prostor nešto jedinstveno u celoj našoj zemlji i stvaranje ovakvih prostora od nekadašnjih fabrika, magacina, koji je trend u svetu i stavljanje ovakvih objekata u funckiju kulture je nešto zaista važno. Za ovu izložbu odabrala sam petnaest slika, sagledavajući prostor, trudila sam se da izaberem formate i teme koje odgovaraju. Teme su raznolike, reč je o maloj retrospektivi koja pokriva period Mominog stvaranja od 1990. skoro do 2010. Momo Kapor je čovek koji je pričao slike ili slikao priče, svejedno, razapet između dve profesije, samouvereno je gospodario sopstvenim čudom. Školovanje na Likovnoj akademiji u Beogradu učinilo je da najpre nauči da oseća, a onda da definiše to što oseća, da to naslika i na kraju, proda. Moma je bio čovek renesansnih darova, znao je svašta, a sve što je znao umeo je da napiše i naslika na očaravajuć način. Nadam se da ćete vi doživeti i upiti taj način na koji je Moma slikao.

Prisutnima se obratila i prijateljica Mome Kapora, naša poznata glumica, Rada Đuričin koja je ovom prilikom, izvela jedan deo pozorišnog komada “Halo Beograd” posvećenog Momi Kaporu (prikazuje se u “Madlenianumu”), ali i jedinu pesmu koju je Moma napisao:

Traži se ono davno vreme, traži se onaj slatki čas

kad nismo imali ništa, jeli uglavnom hleb i mast.

Čim zagrizeš jabuku, daj jedan griz,

kad ližeš sladoled, daj jedan liz,

kad neko puši, daj jedan dim,

kad voziš bickil, daj jedan krug,

ko ima loptu, dodaj, budi drug!

Traži se ono davno vreme, traži se onaj slatki čas,

kad nismo imali ništa

sem grada, ulica i nas.

Na izložbi ćete imati prilike i da pogledate kratak film o Mominom životu i stvaralaštvu u kom su o Momi govorili njegovi prijatelji Matija Bećković, Emir Kusturica, Mirjana Bobić Mojsilović i mnogi drugi, kao i sam umetnik.

Između ostalih, na ovoj izložbi možete videti Momine slike “Školica puž II”, “Karusel”, “Džez”, “Liki i Arčibald”, “Ruže u politici”, “Stari kredenac”, “Desanka Maksimović”, ali i osetiti duh vremena u kojem je ovaj pisac i slikar živeo i stvarao.

Autor: Vladislava Milovanović Milošević

Previous articleFILM KOJI NAS NIKADA NE PUŠTA – „OPUŠTANJE PESNICA“ NA MOJOFF PLATFORMI
Next articleFRANCUSKI FILM „TRIJUMF“ (THE BIG HIT) U BIOSKOPIMA