U ponedeljak, 9. avgusta, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba Merime Fetahović, pod nazivom „Uroburo”. Izložba će biti otvorena do 27. avgusta 2021.
Uroburo ili uroboros je drevni simbol, prisutan u mnogim narodima i u različitim vremenima. Predstavlja zmiju ili zmaja koji grize rep formirajući krug bez početka i kraja. Simbolizuje jedinstvo, celinu celine, beskonačnost, večnost, ciklično vreme, besmrtnost i savršenstvo. Glina kao noseći materijal za rad nije slučajna. Glina tj. zemlja (iz koje smo stvoreni i u koju ćemo se vratiti) nastala sporim sedimentiranjem stena vulkanskog porekla kroz hemijski proces raspadanja materije. Raspadanjem prelazi u stvaranje nove materije, iznova i iznova, tocak beskrajnog rađanja. Maske (forme lica) predstavljaju „Nas” toliko različite a u biti veoma slične. Nezainteresovanost prirode za naše poreklo, boju i rasu nam upućuje jasnu poruku o (ne)važnosti ovih argumenata. Skulpturalna kompozicija odiše jasnim i čitkim stvaralačkim namerama a repeticijom i ujedinjenošću 150 elemenata dobija monumentali izgled. Unutrašnji mir i prihvatanje sveta takvog kakav jeste vekovima. Pre i posle mene.
Autorka

Merima Fetahović (Novi Sad, 1979), završila je Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput”, smer likovni tehničar. Diplomirala je 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo u klasi prof. Tomislava Todorovića. Poslednjih 20 godina usavršava tradicionalnu japansku tehniku RAKU. Prelaskom u Italiju, 2009. godine, počinje sa radom u mermeru. Do sada je imala 12 samostalnih izložbi. Izlagala je na više od 40 grupnih izložbi. Učesnica je mnogobrojnih simpozijuma u Evropi i Aziji. Članica je SULUV-a. Živi i radi u Rimu.
Previous articleNovi Sad spreman za Nedelju ruskog filma
Next articleŠpanjolska garage-pop četvorka Hinds pridružuje se impresivnom programu INmusic festivala #15!