U ponedeljak, 4. jula, u 20 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba slika „NE ZABORAVI ME“ ogled o strukturi, Svetlane Milić. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 15. jula 2022.

Pred vama je deo istraživanja o odbačenoj I napuštenoj narodnoj kulturi heklanih radova, koje su radile isključivo žene. Njihovi radovi su svedočanstvo o potrebi za vizuelnim izrazom i potrebi da svojim dekorativnnim predmetima daju neposrednu upotrebnu vrednost. Heklanje je bio proces struktuiranja emocija, karaktera, vremena i onoga što su nosile u sebi. Šta hoće da kaže žena, dok radi geometrijske strukture, složene I neverovatno precizne? Koja je ta univerzalna poruka, žena različitih kultura i nacionalnosti koje su na ovaj način komunicirale sa vremenom u kom su živele a koje danas ne razumemo? Moj rad je pokušaj da stupim u kontakt i dijalog sa delom narodne kulture koja se pred našim očima gasi u svom izvornom izrazu, i pokušaj da pronađem sopstveni vizuelni izraz koji će razumeti potrebu za geometrijskim strukturama koje su opsesivno radile. Do sada sam razumela jednu od poruka koje radovi ovih žena prenose „NE ZABORAVI ME“ strah od nestajanja.

Autorka

BIOGRAFIJA

Mr Svetlana Milić (1960, Novi Sad), diplomirala je vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod prof. T. Kauzlarića i magistrirala slikarstvo kod prof. D. Todorovića na istoj Akademiji. Učestvovala je na preko 50 izložbi u Srbiji i inosranstvu. Radi u oblasti dizajna u različitim medijima, u TascalDesign agenciji. Članica je SULUV-a od 1992.

Nagrade:
1. za vizuelni identitet predstave „Partija Šaha“ 1991
2. za skulpturu na Oktobarskom salonu 1992
3. za izuzetna dostignuća u oblasti umetnosti na Univerzitetu 1992
4. za izložbu meseca Beo Izlog 1993
5. za instalaciju na Oktobarskom salonu 2001
6. za dizajn na sajmu bankarstva 2004
7. za dizajn na poljoprivrednom sajmu 2014
8. za web kampanju Boomtime studio 2018

Previous articleThe Undertones: Cvet sa smetlišta, oaza normalnosti u moru ludila
Next articleExitova proslava pojačava rime i bitove: Stižu Senidah, Vojko V, Fox, Surreal, Ajs Nigrutin, Timbe i mnogi drugi!