Pozivamo vas na otvaranje izložbe „Paralele“, u petak 8. jula, u Galeriji Matice srpske sa početkom u 20 časova. Izložbu „Paralele“ realizuju Galerija Matice srpske i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru, a izložba će biti otvorena od 8. jula do 4. septembra u Galeriji Matice srpske. 

Na otvaranju će se obratiti direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković, upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Nacionalog umetničkog muzeja u Temišvaru Filip Petku, savetnik predsednika Opštine Timiš zadužen za Evropsku prestonicu kulture 2023 Dan Diakonu, dok će izložbu svečano otvoriti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, i gradonačelnik Temišvara Dominik Fric. 

Izložba koja će se realizovati u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, postavka je dve Evropske prestonice kulture – Novog Sada i Temišvara koji titulu nosi sledeće godine. Izložba je zasnovana na zajedničkom nasleđu, odnosno umetnicima čija su dela zastupljena u kolekcijama Galerije Matice srpske i Umetničkog muzeja u Temišvaru. Izložbu čini šezdeset umetničkih dela  među kojima su ikone, portreti, pejzaži, mrtve prirode i apstraktne kompozicije umetnika poput Stefana Teneckog, Teodora Ilića Češljara, Pavela Petrovića, Konstantina Danila, Stevana Aleksića, Uroša Predića, Zore Petrović i Vase Pomorišca. Ideja izložbe je da se njihovim zajedničkim izlaganjem i navođenjem jedinstvenog potpisa Evropska prestonica kulture umesto imena muzeja gde se čuvaju, ukaže na povezanost dve ustanove kulture, gradova i država kroz umetnička dela evropskih vrednosti. 

Programski luk „Tvrđava mira“, jedan je od osam programskih lukova, koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs

Previous articleJavne ličnosti podelile su impresije o Exitu i otkrile čije nastupe nikako neće propustiti
Next articleNajvažnije informacije na jednom mestu: Sve je spremno za EXIT!