Gala operskim koncertom, koji je zakazan za 19. septembar 2024. godine, Kolarčeva zadužbina počinje seriju koncerata na kojima predstavlja operske soliste mlađe generacije koji grade uspešne karijere u inostranstvu.

Na prvom takvom koncertu predstavljamo soprana Dušicu Bijelić i tenora Nenada Čiču, koji su angažovani u Operi u Bilefeldu, zatim, mecosoprana Janu Marković, koja radi u Gisenu, i baritona Stefana Hadžića, sa angažmanom u Kaselu. Pošto svo četvoro žive i rade u Nemačkoj, predstojeći koncert je prava prilika da se posle duže vremena predstave i domaćoj publici.

Koncertom diriguje Oliver fon Dohnanji koji je mađarskog porekla, a živi u Pragu, i ima veoma uspešnu međunarodnu karijeru. Debitovao je 1979. godine sa Simfonijskim radio orkestrom iz Bratislave, gde se zadržao kao dirigent sedam godina. Karijeru nastavlja u Pragu na poziciji

šefa-dirigenta u Nacionalnom teatru, u periodu 1993-2007. Evropska nagrada Gustav Maler uručena mu je 2011. godine za dostignuća u umetnosti. Slede angažmani u Engleskoj nacionalnoj operi u Londonu, Bavarskoj operi u Minhenu, Državnoj operi u Karlsrue, Nacionalnom teatru u Manhajmu. Godine 2018. dobija Zlatnu masku, najveće teatarsko priznanje u Rusiji za najboljeg dirigenta. Redovan je gost-dirigent Mađarske nacionalne opere, Mupa Bartok dvorane Mađarske filharmonije, Londonske filharmonije, Kraljevskog orkestra iz Liverpula, Filharmonije iz Sankt Peterburga, Dalasa, Čikaga, Zagreba, Tokija, Beča…

Na programu će se naći Mocartova uvertira, kao i najpopularnije arije i dueti iz opera Čajkovskog, Bizea, Verdija, Leonkavala, Đordana, Riharda Štrausa i Korngolda.

Dušica Bijelić je studije solo pevanja završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ljudmile Gros a nastavila da se usavršava u Beču, Rimu, Njujorku i Parizu kod Danijela Fera, Renate Skoto i drugih. Dve godine, u periodu 2012-2014, Dušica je bila polaznik programa za mlade pevače pri Kraljevskoj operskoj kući u Londonu gde je pevala Barbarinu,Tebalda, Anu i bila zamena za Lizet,Tatjanu,Mikaelu i Blanš. Nastupala je u Madridu,Trstu, Njujorku, Rio de Žaneiru, a od 2019. godine je član operske kuće u Bilefeldu u Nemačkoj gde nastupa kao Margareta, Rusalka, Mimi, Tatjana, Rozalinda, Mikaela, Aliće Ford, Zaza, grofica Almaviva i druge.

Jana Marković je studije solo pevanja počela na Mocarteumu u Salcburgu, a nastavila u Bernu i Lajpcigu kod profesorke Karole Guber. Usavršavala se u Berlinu kod Nene Brzaković na Institutu za Belkanto. Prvi angažman dobija 2020. godine u operskom studiju u Lincu, u Austriji, da bi već 2022.godine na letnjem festivalu u Nojštrelicu u Nemačkoj debitovala kao Karmen u istoimenoj operi Žorža Bizea. Sledi angažman u operi u Gisenu gde nastupa kao Sekstus, Olga, Hermia, Madalena i Arsamena.

Nenad Čiča je studije solo pevanja završio u Beogradu na FMU. Usavršavao se potom u Njujorku kod eminentnih profesora kao što su Šeril Majlns, Rut Falkon i Ruđero Raimondi, a dobitnik je stipendije za masterclass program u Beskovu u Nemačkoj koji vodi Nena Brzaković i tom prilikom je debitovao kao Leandro u Salijerijevoj operi Anđolina. Član opere Narodnog pozorišta u Beogradu bio je pet godina, gde je pevao Alfreda, Lenskog, Vojvodu od Mantove, Ismaila, Narabota, Kasija i mnogih drugih. Od 2017. godine živi i radi u Nemačkoj, najpre kao član opere u Hajdelbergu, a od 2023. kao član opere u Bilefeldu gde tumači uloge Rodolfa, Milija, Don Hozea, Borisa u operi Katja Kabanova i mnogih drugih širom Nemačke.

Stefan Hadžić je završio studije solo pevanja u Beču kod profesorke Klaudije Viske, a master studije kod profesora Florijana Beša. Tokom studija osvojio je veliki broj nagrada od kojih izdvajamo: Laureat takmičenja Bruna Špiler u Crnoj Gori, Laureat takmičenja Muzičke omladine u Beogradu, prva nagrada u Osaki, u Japanu. Koncertno je nastupao u Hrvatskoj, Nemačkoj, Španiji, Sloveniji i Srbiji pre nego što je svoj operski debi ostvario u Beču kao grof Almaviva u produkciji Zamka Šembrun u Austriji. U toku studija slede uloge na Univerzitetu u Beču i to: Đani Skiki, Falstaf, Mikele, Dandini, Evgenij Onjegin, Guljelmo, Don Alfonso, Marulo i Tonio. Godine 2021.dobija angažman u operskoj kući u Kelnu, gostuje u Bazelu, Koblencu, Hanoveru i Vircburgu, a od 2022. ima angažman u Operi u Kaselu gde peva Papagena, Kneza Jeleckog, Guljelma i druge uloge.

Ulaznice za koncert 19. septembra u prodaji su na biletarnici Kolarca, kao i onlajn

Previous articleBerlinski balet sa najboljimevropskim plesačima na Dorćol Platzu!
Next articleBar Italia su novo pojačanje povratničkog 16. INmusic festivala!