U galeriji Novembar će u periodu od 2.9. do 10.10.2021. biti održana samostalna izložba No Pills, Just Pillows vizuelne umtenice Milene Milosavljević. Pored rada 40 kilograma teška priča koje je publika galerije imala prilike da vidi na grupnoj izložbi Desiring Machines, Milena Milosavljević će ovoga puta predstaviti novi opus radova nastao u prethodnih godinu dana. Naime, reč je radovima različitih medija – od betonske skulpture, preko crteža i objekata u prostoru do video-performansa. Različite teme objedinjuje fokus umetnice na fragilnost osećanja, na ispitivanje odnosa između duhovne i materijalne realnosti, kao i preispitivanje simbola kao komunikacionih kanala koje koristimo u svakodnevici.

U autorskom tekstu o izložbi istoričarka umetnosti Ana Knežević piše:

…Ima nečeg zlokobnog u tom savremenom znaku – smajliju – kao „dodatku dušeˮkomunikaciji putem ekrana koja se odvija sva u sjaju i u muku. Nečeg turobnog i sablasnog, sličnog onom tvit zapažanju kako „sva pasivna agresija sveta staje u ovaj smajli 🙂ˮ. Upravo tu nelagodnu poziciju bivanja u dodiru odmah, a „na daljinuˮ, u svom radu propituje Milena Milosavljević. Bilo da je reč o zabetoniranim, 40 kilograma teškim pričama, ili pak o metalnom NN licu (Džon Dou), ova nas umetnica suočava sa tim emotivnim prilepcima – prikolicama – koje konstantno kačimo za poruke i razna druga opštila.
…Posredi je stilizacija i redukcija ovog emodžija užasa koja zadržava izrazitu materijalnost i nesavršenost, koja ističe jedinstvenost i unikatnost, koju nije lako ponavljati i pomerati. Tako apstrahovan, smajli u kriku je oboren, prepušten da kroz sopstvenu poroznost ostavlja utisak anksioznog ljuljanja, trepeta i zaglavljenosti u neudobnom položaju i vrisku.

VIP otvaranje izložbe je 2. septembra u 18h
Adresa Galerije Novembar – Kursulina 22, Vračar.
Dobrodošli/e i uživajte!

Previous articleMarko Louis odrzao veličanstven koncert za kraj leta na platou kod Pobednika
Next articleSutra počinje prodaja festivalskih ulaznica za EXIT 2022, prvi hedlajneri Nick Cave & The Bad Seeds i Boris Brejcha!