Natalija Rajković Nataleé, kantautorka koja predvodi osmočlani alternativni R&B bend, zaokružila je celinu započetu singlom „Rolam“ i za Glitch Records objavila EP „Bezdan“. Čine ga tri nove pesme i prateća video ostvarenja – „Pada noć“, „After“ i „Game Over“ – čija je tema traženje prave ljubavi na pogrešnom mestu.

Nataleé – Bezdan (EP)

Foto: Jelena Pantelić

„Nove pesme opevavaju tok disfunkcionalnog odnosa, odnosno priču o dvoje koji još ne znaju šta žele ni od života, ni od odnosa. Ipak, ženska figura se budi, shvata šta želi, ali se to ne poklapa sa onim što on može i želi. Zato ona odlučuje da prekine taj toksični odnos, uviđa koliko je jaka i koliko je to zreo i hrabar potez, kako bi jednog dana mogla da se pojavi osoba sa kojom će se zapravo poklopiti“, kaže autorka tekstova Natalija Rajković Nataleé.

Pesme su nastajale u periodu od 2019. godine do danas, spajajući tradicionalne instrumente, zvuk koji podseća na blues rock, i dodatno modernizovani beat, što ujedno predstavlja zaštitni znak benda i novu eru zvuka najavljenu singlom „Rolam“.

Nova era donela je i nove saradnike – brilijantne mlade kreativce koji već ostavljaju prepoznatljiv trag na lokalnoj umetničkoj sceni. Režiju za ostvarenja „Pada noć“ i „After“ potpisuje talentovana rediteljka Lana Pavkov, koja se poistovetila sa porukom Nataleé stvaralaštva. Turbulentni odnos opisan u pesmi „After“ u spotu su autentično preneli Sanja Marković i Vukašin Ranđelović.

Povedena željom da skroji Nataleé vizuelni svet, Lana Pavkov ističe: „Njenu muziku osećam duboko u sebi. Za svaki muzički spot koji režiram izaberem jednu malu istinu koja me vodi dalje kroz proces i motive“.

Autentični motivi novog EP-ja su svoje mesto našli i u trećem video ostvarenju, „Game Over“, čiju animaciju potpisuje Lazar Odalović. Ovaj multidisciplinarni umetnik radio je i na produkciji novog EP-ja, u saradnji sa istaknutim beogradskim producentom A.N.D.R. 

 „Rad na ‘Bezdanu’ bendu je doneo puno novih studijskih iskustava, drugačiji način rada, inovativnost, kao i ulaganje u bolju opremu. Meni je na ličnom nivou doneo razrešavanje mentalnih barijera i kočnica iz prošlosti. U bezdan nas dovodi životinjski instinkt, a svetlost je ono što smo u svojoj suštini. Dok se tražimo, često padamo u bezdane. Sâm naziv EP-ja ujedno predstavlja i kontrast albumu koji predstoji, a s kojim će činiti veću celinu“, poručuje Nataleé.

Ključne emocije i teme EP-ja „Bezdan“ su povređenost, bes, tuga, zbunjenost, nesigurnost, neodlučnost, egzistencijalna kriza i odricanje. S druge strane, tu je i nada – zrak svetlosti koji postoji u svakom bezdanu – i to one svetlosti koja predstavlja inspiraciju za nastavak Nataleé stvaralaštva.

Natalija Rajković je 26-godišnja kantautorka, gitaristkinja i predvodnica benda, kao i vizuelna umetnica iz Svrljiga. U Beogradu živi, radi i stvara od srednjoškolskih dana. Od 2017. srpskoj muzičkoj javnosti poznatija je kao Nataleé, autentična predvodnica pravca koji opisuje kao srpski soul, moderni sevdah, glas južnjačke tuge, o kojoj peva sa osmehom i neiscrpnom dečijom iskrom.

Nataleé – Osvesti se (CEO ALBUM)

Prvi album „Osvesti se“ prikazao je raskoš njenog stvaralaštva i tema koje je inspirišu – od onih društveno angažovanih do večne teme ljubavi.

Previous article„O moj Bože, kada će me proć’? Prijatelji već sijedi ali svi smo tu, opet smo na Exitu!” – Ida Prester novom pesmom slavi dvadesetogodišnjicu prvog nastupa na Exitu!
Next articleVisa Fusion bina – „Exitova šarenica“ i ove godine širi horizonte