Tekst i fotografije: Vladislava Milovanović Milošević

Moda i fotografija kao primenjene umetnosti, kontinuirano se prožimaju definišući sve segmente savremenog društva. Izložba “Moda u gradu” zapravo je zajednički rad studenata četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu sa odseka Kostim (moduli Savremeno odevanje i Scenski kostim) i odseka Primenjena grafika (modul Fotografija) na prikazivanju mode u kontekstu vremena, prilika i gradskog ambijenta koristeći umetničku fotografiju.

Modna fotografija postala je deo kulture i društva dolaskom popularnih svetskih modnih magazina kao što su Vogue, Harper’s Bazaar dvadesetih i tridesetih godina XX veka. Obe umetnosti ne samo da predstavljaju nepregledno polje imaginacije, već su oduvek impozantan prostor za eksperimentisanje, pronalaženje novih načina i otkrivanje novih formi, ali i kao sve druge umetnosti, takođe- način da se izraze emocije, stavovi, ideje, snovi i ideali. Gradski ambijent poslužio je kao inspiracija budući da je grad mesto na kom se moda i fotografija neprestano susreću- moda je sveprisutna: na ulici, u marketima, galerijama, pozorištu, na pijaci, a fotografijom možemo da “uhvatimo” specifičan trenutak, emociju, energiju onoga ko određene odevne komade nosi na sebi i način kako ih nosi.

Ipak, moda je mnogo više od stila, ona je prisutna i kada je nismo svesni; ona je zapravo u svakom trenutku neverbalna komunikacija, pa tako mnoge fotografije koje ćete videti na ovoj izložbi više odaju utisak realnosti nego onoga što vidimo u često “ušminkanim” editorijalima modnih magazina- odećom mi komuniciramo nešto o sebi i onda kada vodimo ljubimca u šetnju, i onda kada kupujemo namernice u marketu,i onda kada se po snegu vraćamo iz kupovine.

 

Previous articleViagra Boys predvode listu hedlajnera Exita 2023, a za njima stari znanci The Prodigy, Skrillex…
Next articleFestival “Make Vojvodina Emo Again” // 4. februar // CK13