Mjuzikl Wir sind das Volk (Mi smo narod) u izvođenju ljubljanskog benda Lajbah biće održan 2. jula 2022. godine,  i to kao jedan od najvećih projekata u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture. Mjuzikl inspirisan provokativnim postmodernističkim dramaturškim delima Hajnera Milera prvi put će biti izveden u Novom Sadu u Domu Vojske, sa početkom u 22 časa.  

U okviru programskog luka „Tvrđava mira”, koji počinje od druge polovine juna, Novi Sad – Evropska prestonica kulture promoviše kulturu mira i dijaloga kao glavne i aktuelne poruke, ali i kritičko promišljanje o strašnim uzrocima i posledicama rata. Mjuzikl Lajbaha će na umetnički i nesvakidašnji način ukazati na neke od tih uzroka, ali i pokušati da da relevantne odgovore. Ovaj projekat premijerno je izveden u „HAU Teatru” u Berlinu, gde je i sam Hajner Miler svojevremeno radio u čuvenom „Berliner ansamblu”, pozorištu koje je osnovao Bertold Breht. Nasledivši brehtovsku revolucionarnu inspiraciju, Miler je tematizovao probleme nacionalizma i razvoja socijalističkog društva, zbog čega se često susretao sa cenzurom. Ova muzičko-scenska izvedba biće stapanje Milerovog scenskog izraza sa provokativnom muzikom Lajbaha, dok se na planu sadržaja radi o spoju antinacionalističkih i antirepresivnih ideja. 

Ulaznice za mjuzikl dostupne su od danas, 10. juna, na celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix-a, kao i na njihovom sajtu. Cena karte je 1500 dinara, a paket 3+1 (jedna besplatna ulaznica na tri kupljene) važiće za kupovinu karata u Gigs Tix-u u Pariskom magazinu. 

Programski luk „Tvrđava mira”, jedan je od osam programskih lukova Evropske prestonice kulture u 2022. godini, koji kritički promišlja o uzrocima i posledicama ratnih sukoba i promoviše kulturu mira i pomirenja. 

Više informacija o programskom luku „Tvrđava mira” biće uskoro objavljene, dok sve informacije o aktuelnim programima Evropske prestonice kulture i programsku knjigu možete pronaći na sajtu novisad2022.rs.   

Previous articleKonkurs za osnovne škole insiprisan novom Diznijevom i Piksarovom animacijom Baz Svetlosni
Next articleGala baletski koncert na Kolarcu