Umetnici koji su i sami u jednom momentu svog života emigrirali sada na novoj izložbi u Novom Sadu kroz svoja dela tumače migracije i to kao deo aktuelnog programskog luka „Seobe“, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture. Izložba „Poveži, obeleži“ u organizaciji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, koja je otvorena sinoć, u prostoru SULUV-a, povezala je umetnike iz inostranstva sa lokalnom novosadskom scenom, koji su prethodnih meseci zajedno stvarali i radili i uz to na primeru prikazala sjajnu saradnju Austrijskog kulturnog foruma i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.   

„Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture sarađuje sa Austrijskim kulturnim forumom od početka svog osnivanja. U pripremnom periodu Austrijski kulturni forum je podržavao naše projekte pretežno kroz program „Umetnik u gostima“ i kroz programski luk Kaleidoskop kulture”. U godini titule sarađujemo na 17 projekata u različitim lukovima, a „Poveži, obeleži“ je jedan od njih. To je i prvi projekat saradnje SULUV-a i Austrijskog kulturnog foruma i vrlo nam je drago što smo pospešili ovo intersektorsko uspešno umrežavanje”, istakla je programska direktorka Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Sara Vuletić.  

„Ova izložba je od posebnog značaja jer predstavlja umrežavanje umetnika, što je jedan od naših ciljeva i u ovom konkretnom slučaju, ne samo umetnika iz Austrije i Srbije već umetnika iz različitih zemalja i takvu saradnju, planiramo da podržavamo tokom cele godine titule, ali i van nje. Radujemo se saradnji i drago nam je što smo našli partnera kao što je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, rekao je direktor Austijskog kulturnog foruma, Adrijen Fajks.  

Koncept i tema projekta „Poveži, obeleži“ počivaju na terminu „izbrisani“, kojim se referiše na devedesete godine 20. veka i različite vidove diskriminacije. Ovim terminom obuhvaćeni su različiti represivni postupci, diskriminacija na osnovu etničke, verske, polne, uzrasne, rasne, ekonomske i druge pripadnosti. U tom smislu tematski okvir projekta paralelno govori o izgubljenim identitetima i izgubljenim generacijama koje su izgubile domovinu, mesto boravka, zaposlenje, imovinu, državljanstvo, lični i socijalni integritet, kojima su zakinuta osnovna ljudska prava.  

„Nas dvanaestoro umetnika iz različitih delova sveta radilo je na ovom projektu. Za mene je bilo vrlo interesantno kako umetnici ovde rade, jer imaju slobodu da kroz svoju umetnost, ispolje ono što osećaju, imaju prostora da reaguju na realnost, što je drugačije u odnosu na centralnu Evropu. Kada je reč o mom radu, novi identiteti, nove strukture identiteta, predstavljaju početak moje priče koja kreće devedestih godina kada sam u Austriji markiran kao gasterbajterski sin“, rekao je umetnik Igor Fridrih Petković.  

Izložba će trajati do 4. marta u prostorijama SULUV-a, kao i u Malom linkovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.  

Projekat je započet 2020. godine javnim diskusijama umetnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, a krajnji rezultat je izložba „Poveži, obeleži“. Učesnici na izložbi: Vladimir Frelih, Dragan Matić, Arjan Pregl, Danijel Babić, Selman Trtovac, Igor Friedrich Petković, Marjam Mohmadi (Maryam Mohammadi), Samson Ogiamien (Samson Ogiamien), Arif Kryeziu (Arif Kryeziu), Maviead Al Karam (Mawiead Al Karam), Zoe Guglielmi (Zoë Guglielmi), kustos-recenzent: Saša Janjić.  

Projekat je uvršten u aplikacionu knjigu Evropske prestonice kulture, a podržali su ga i Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs

Previous articleEXIT Strategy panel: Agentica Davida Guette i organizatori Lowlandsa i Exita o iskustvima iz 2021. i festivalskom letu pred nama
Next articleNovi Sad: Radovi evropskih majstora slikarstva na izložbi u Galeriji Matice srpske