Srpski crtači, pisci, scenaristi i ljubitelji stripova preduzeli su prve korake u želji da predstave svetu talentovane umetnike iz naše zemlje, kao i sve talentovane ljude koje će usput otkriti i sa kojima će rado sarađivati.

Naime, pre mesec dana otvorili su izdavačku kuću u Americi “Memento Mori Productions” koju su udruženim snagama otvorili Igor Maričić, vlasnik Epicenter Comics izdavačke kuće u Americi, Milan Kovačević, pisac i urednik, i Danijel Vizi, scenarista, pisac i veliki strip entuzijast. Memento Mori Productions je osnovan sa jasnim ciljem, a to je promovisanje regionalnih umetnika, koji će izlaskom na široko tržište zapada predstaviti svoj talenat i time pokazati sa kakvim kapacitetima raspolaže jedna mala država. Naravno – mnogi od njih biće primećeni od strane velikih izdavača, i njihovi životi se mogu promeniti iz korena. Vera je ono što nas drži na okupu – vera u umetnost, i umetnika.

Da bi projekat bio i postao samoodrživ ova ekipa odlučila je da se okrene Crowdfunding platformama. Pre nekoliko dana pustili su prvu kampanju, nadaju se, prvu u nizu mnogih koje će uslediti. Jedna od njih će biti i za megalodonski projekat Balkan Horror Tales – Strip Antologija kratkih priča strave vezanih za naše podnevlje, satkana iz pera dvadesetak umetnika iz regiona. Prvi projekat sa kojim se predstavljaju svetu je Memento Mori, prvi srpski horor-noar strip, radnjom smešten na tlo Novog Sada.

– Uspeli smo da organizujemo ljude iz naše zemlje da podrže kampanju uplaćujući pledge od $5, a od nas ne dobijaju samo digitalno izdanje stripa kako na Kickstarter-u stoji naznačeno, već fizički primerak na srpskom jeziku.
Domišljato koristimo sve moguće finansijske varijacije kako bi podržali kampanju. Zato molim za trenutak Vašeg vremena kako bi pogledali projekat na linku i ako vam se svidi ono što vidite, da podržite na način koji vama odgovara. Deljenje projekta na vašem profilu društvene mreže takođe nam mnogo znači. Vaše malo, nama znači mnogo. Svaki početak je težak, i toliko talentovanih ljudi bude sasečeno u samom startu, izgube volju kada dođe do tog prvog koraka – predstaviti se svetu. Mi verujemo da je bolje probati pa makar i sagoreli, nego ne probati uopšte. Kako bilo, nema predaje, borba do kraja, na nogama, sa mačem u ruci – poručuju ovi momci i dodaju:

– Nas nekolicina stoji na prvoj liniji, za sve te ljude i već smo učinili ono što je večina smatrala nemogućim – otvaranje izdavaštva u Americi. Prilika za sve talentovane ljude koji već sarađuju sa nama na raznim projektima koji se spremaju. Prilika da budu prikazani svetu. Veoma nam je bitno da naše prvo predstavljanje prođe test i otvori put ka narednim projektima, jer će samim tim biti otvoren put talentovanim ljudima naše zemlje i regiona. Svaka podrška je dobro došla. Memento Mori – strip sa kojim započinjemo ovu bitku – je proglašen za jedno od najboljih stripskih ostvarenja u novijoj istoriji domaćeg stripa. Pre svega zbog svoje originalnosti a potom zbog izuzetnog kvaliteta crteža, boje i same priče. Važno je napomenuti da je ovo prvi strip u regionu koji ima svoje sopstveno pivo, koje je po ocenama fanova piva na relevantnoj Unttaped aplikaciji najbolje kraft pivo u Srbiji. Da – dobro ste čuli.
“Memento Mori” nas vekovima opominje – seti se smrti. Seti se da si smrtan, i da je kraj zagarantovan. Jednom kada se ova istina shvati, na život se gleda drugačije.

 
Previous articleOd danas radi BIOSKOP NA TERASI KOLARCA
Next articleGIFT NA KROVU NOVOG SADA 02/07 PETAK 18-22h