REDITELJ SEBASTIJAN MEIZE – OD DANAS DOMAĆOJ PUBLICI U BIOSKOPIMA ŠIROM SRBIJE PREDSTAVLJA SVOJE DELO „KONAČNA SLOBODA“

Veoma potresan film austrijsko – nemačke koprodukcije koji gledaoce vraća u period Drugog svetskog rata kada se zbog homoseksulanosti propisivala zatvorska kazna, ali i navodi na promišljanje, empatiju i gorak ukus u ustima zbog nepravedne patnje. Sebastijan Meize, reditelj filma, na prošlogodišnjem festivalu u Kanu dobio je posebnu nagradu žirija za film „Konačna sloboda“.
U posleratnoj Nemačkoj, Hansa iznova zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stalna veza u njegovom životu postaje njegov dugogodišnji drug iz ćelije, Viktor, osuđeni ubica. Ono što počinje odbojnošću prerasta u nešto što se zove ljubav.

O pripremi za snimanje filma i celokupnom iskustvu, reditelj Sebastijan Meize je rekao: „Uradio sam mnogo intervjua sa osobama koje su izvršavale zatvorske kazne zbog homoseksualnosti tokom 60-ih. Svi ti ljudi su bili inspiracija za glavnog junaka kome je konstanta u živptu da bude zatvoren, ili u logoru ili u zatvorima ili metaforično zatočen“.

Glumačku podelu čine Franc Rogovski, Georg Fridrih i Anton fon Luke. Film „Konačna sloboda“ od danas možete pogledati u bioskopima širom zemlje.
Previous articleINmusic festival u elitnom društvu 20 najboljih svjetskih festivala u 2022. godini!
Next article„THE KING’S MAN: POČETAK“ – JEDAN GLUMAC U TRI ULOGE