Može se reći da iz Norveške ne duvaju baš uvek hladni muzički vetrovi. Bergen je grad na zapadnoj strani ove države koji je odavno proglašen srcem, i danas, nepresušnog okeana Blek metala – doskoro najjačeg izvoznog proizvoda Norveške.

No, baš iz tog grada dolazi dvojac EirikGlambek Boe i ErlendOje koji već više od dvadeset godina stvaraju najtopliju akustičnu muziku pod imenom KingsofConvenience. Sada je došlo vreme za njihovo peto oficijelno poglavlje u vidu albuma „Peaceor Love“. Poznati po svojoj ležernosti, momci su se izdavački oglasili posle čak dvanaest godina pauza tj. tek nakon albuma „DeclarationofDependence“. U međuvremenu, mozak cele operacije (Oje) se posvetio solo albumom „Garota“ (2014) kao i naslovom „Quarantine At El Ganzo“ kog je prošle godine realizovao zajedno sa Sebastijanom Maščatom. Upravo zato im zajedničke pauzeništa ne znače jer su uvek na njihovoj strani. Kako i ne bi kada su KOC poznati po jednim od najlepših pesama ikada napravljenim pod pop nebom. Album „Peaceor Love“ samo je nastavak prijatne vožnje kroz uzbudljive i inspirativne predele. Šume, plaže, planine, vikend naselja, jedva vidljive staze… Ovoga puta, Boe i Oje su pronašli odgovarajuću kolorit evropskih vinograda, uz prigodnu garderobu naravno. To je zapravo poseban deo njihove sveobuhvatne stilizacije. Tople, pastelne boje, jednostavan kroj odeće, po koji retro komad nameštaja ili nekog prevoznog sredstva (automobili i motori iz 70-ih i 80-ih godina) obavezna šahovska tabla predstavljaju svet u kom se muzika KingsofConvenience najviše razaznaje. Tehnologja je samo u naznakama i u zvuku. Dakle, vrhunski stil kao i sam dizajn svih omota ostao je vezivno tkivo sa isto tako stilizovanom muzikom. Svaka od jedanaest novih kompozicija otpevana je u skladnom dvoglasu uz nenametljivu produkciju. To su male vinjete, bolje rečeno skice za pesme koje ne prelaze zahtevnu granicu komplikovanih aranžmana. Zato se ovaj album sluša i glasno a i tiho – sklopljen je za svaku atmosferu. Treba napomenuti kako se i ovde, kao gošća, pojavljuje kanadska kantautorkaLeslieFeist („Love Is A LonelyThing“ i „CatholicCountry“) a upravo njen glas donosi deo koji još više zvučno nadopunjuje KOC harmonije.

Mekoća plastičnih žica u kombinaciji sa drvetom akustične gitare – ništa vam više, osim možda čaše dobrog vina, ni ne treba u ovom slučaju. Album se (sada već tradicionalno) stidljivootvara kompozicijom „Rumours“ a zatim sledi jedan od najskladnijih hitova dua KingsofConvenience, pesma „RockTrail“. Njeni stihovi: „One more time, let’ssayyougive me one more time“ kao da nam i metaforično naznačavaju zašto su se momci vratili posle toliko godina pauze. Zaigrajte uz nju slobodno, potpuno će vas obuzeti njena seta i poletnost. Zanimljivo je da ja RockTrail i ime studija u kom je sniman ovaj album. „CombMy Hair“ i „Angel“ (možda najslabija pesma na albumu) će instant spustiti tu euforiju da bi nas, već pomenuta, „Love Is A LonelyThing“ već u sledećem naletu emocija potpuno prikovala za zemlju. Krajnje jednostavan, pomalo i demo, aranžman uz spajanje tri vokala donosi nam manifest (tužne) ljubavi. Sve je napisano zapravo u vidu saveta tako da ne treba puno ni očajavati. Samo se prepustiti slobodno – u tome je sigurnost muzike KOC. Pored standardnih „Fever“ (koja zvuči kao da je snimljena za neki raniji album) i „Killers“, tu je naredni, biserni, trio sastavljen od kompozicija „AskForHelp“, „CatholicCountry“ i „SongAboutIt“. Za sam kraj ostavljena je malko slabija „WashingMachine“ ali ona ne kvari celu sliku jednog zaista sjajnog albuma. „Peaceor Love“ nam danas kao kovanica dolazi u pravo vreme kada smo ophrvani gomilom nepotrebnih informacija iz raznih fotoalbuma i priručnika o lažnom životu. Neka upravo ovo izdanje bude odgovarajuća doza smirenosti i zdravog razuma. Jedna zvučna partija šaha koja više predstavlja meditaciju nego borbu, u kojoj je remi jedini ishod. Jednostavnost je najteže dostići a KingsofConvenience nam, po ko zna koji put, dokazuju snagu jednog takvog albuma satkanog od melanholije, razumevanja, sanjarenja kroz zvučne prolaze leta. A leto je na izmaku – ne propustite njegov najvedriji ovogodišnji saundtrek.

Tekst: Mäyker Dü

Previous articleKoncert grupe AMAJLIJA 18. septembra u Novom Sadu na krovu Promenade
Next articleDANI EVROPSKE BAŠTINE – BAČ 2021. ALL INCLUSIVE – KULTURNO NASLEĐE ZA SVE