Kultura zajedništva i ove godine obojiće novosadski Kreativni distrikt od 2. do 5. septembra, kada će biti održano otvaranje jedinstvenog Kaleidoskopa kulture. Pored različitih izložbi, predstava, performansa umetnika koji dolaze iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Fransucke, publika će imati priliku da uživa i u izložbi „Stripom kroz Belgiju“ koja će biti otvorena 4. septembra u Kulturnoj stanici Liman. 

Od rubova Ardena do multikulturalne i dinamične prestonice, ova izložba otkriće publici Belgiju kroz devetu umetnost, po kojoj je poznata u celom svetu. Priče nekoliko generacija autora i autorki približiće ljubiteljima stripa značajne istorijske događaje, poznate gradove i spomenike, pejzaže i kulturne tradicije. Trideset izabranih reprodukcija strip tabli ilustruju raznolikost strip albuma i njihovih autora, žanrova, stilova, epoha, ali i bogatstvo regiona. 

Belgija je u svetu poznata po čuvenim gradovima i spomenicima, jeziku i kulturnoj tradiciji. Kao zemlja koja neguje strip kao žanr, sa velikim brojem izdavača komičnih stripova, ilustratora i tekstopisaca, Belgija je  inspirisala mnoge autore.  

Na izložbi „Stripom kroz Belgiju“ publika će na Kaleidoskopu kulture imati priliku da uživa u izdanjima nekoliko generacija pisaca i ilustratora, kao što su Frankin, Didje Komes, Tiber, Serve, Mero, Mark Slin, Olivije Šrauven i Breht Evens, koji su na ovaj način odali počast svojoj otadžbini, polažući pravo na deo njenog nasleđa.  

Flandrija, Valonija i Brisel tematizovane su na izloženim radovima. Izuzetno talentovani autori na predivan način prikazuju romantični Briž, Mehelen sa svojom katedralom, Ardeni, gradove Benš i Šarlroa. Brisel, ponosna multikulturalna prestonica, blista svojim Atomijumom, trgom Gran Plas, veličanstvenom Palatom pravde i zgradom Evropskog parlamenta. Primeri na izložbi „Stripom kroz Belgiju“ prikazuju dinamičnost belgijskih autora i evoluciju umetnosti koja se neprestano menja. Od originalnih klasičnih albuma do novijih izdanja, posetioci Kaleidoskopa kulture upoznaće se sa različitim epohama i žanrovima, ali i spoznati sve lepote ova tri regiona. 

Izložba se realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Belgije i Institutom za kulturu Wallonie-Bruxelles International. 

Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture u Kreativnom distriktu, na prostoru Velikog Limana, predstavljaće uvertiru u pet nedelja Kaleidoskopa kulture, od 2. septembra do 8. oktobra. Kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi će biti održavani širom Novog Sada, pružajući posetiocima priliku da izaberu i stvore sopstveni kaleidoskop kulture. 

Muzički program u okviru četiri dana otvaranja 

Publika će 2. septembra uživati u nastupu benda Repetitor, dok će sutradan, 3. septembra imati priliku da sluša nastup Kilo kilo bande. Trećeg dana otvaranja Kaleidoskopa kulture, 4. septembra u Kreativnom distriktu nastupiće sastav „Zemlja gruva“, dok će poslednji dan, 5. septembar obeležiti nastup di-džeja Vladimira Aćića. 

Na otvaranju Kaleidoskopa kulture novosadskoj publici biće predstavljen i nacionalni paviljon jedne od najvažnijih evropskih institucija za nove medije, Ars Elektronike iz Linca, na kojem će izlagati predstavnici novosadske Akademije umetnosti. Takođe, biće održana i CGA konferencija koja će okupiti profesionalce iz oblasti kompjuterske grafike, kao i izložba „Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije“ studenata i mladih umetnika iz austrijskog St. Poltena. Publika će imati prilike da uživa i u Filmskom festivalu „Obnova“, predstavama u okviru INFANT-a i brojnim drugim sadržajima koji će biti najavljeni u narednim nedeljama. 

 

Previous article89 slika otkupljenih od Razvojne banke biće izložene u zgradama APV
Next articleEkskluzivni nastup Lene Kovačević u Beogradu