U ponedeljak, 5. jula, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće održana javna prezentacija doktorskog umetničkog projekta Danice Bićanić, pod nazivom Konstelacije fluidnih prostora – dokument i kontekst. Izložba se realizuje u okviru Programa saradnje i partnerskih realizacija Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i biće otvorena za posetioce do 16. jula 2021.

Prostornu višemedijsku instalaciju, pod nazivom Konstelacije fluidnih prostora – dokument i kontekst, čine različiti fragmenti – objekti, foto, audio i video materijal koji svedoči o umetničkim akcijama i drugim postupcima i procesima u okviru prakse istraživanja odnosa subjekta i sveta. Prostorna instalacija predstavlja promenljivu kompoziciju – sliku prostora bez fiksnih tačaka koje ga određuju – koju čine dokumenti subjektivne kontemplacije prostorno-vremenskih, egzistencijalnih tema (o čoveku, pojedincu, slobodi, odgovornosti, smrti, društvu, teskobi, apsurdu…). Dokumenti svedoče o umetničkom sagledavanju i obrađivanju pomenutih tema. Predstavljeni su kao fluidni prikazi – konstelacije, čije sagledavanje i razumevanje je promenljivo, intersubjektivno, participativno i zavisi od trenutne pozicije posmatrača. Pojmom konstelacije, čije izvorno značenje se odnosi na raspored zvezda – sazvežđe, referiše se na benjaminovsko povezivanje fragmenata u konstelacije kako bi se preko drugačijih, nelinearnih povezivanja dosegla čitljivost povesti ili slika sveta, kreira se umetnički prostor gde je fokus na postavljanju pitanja, a ne na davanju konačnih odgovora.

 

Danica Bićanić (Novi Sad, 1985), master studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je 2010. godine u klasi prof. Gordane Kaljalović. Trenutno je  apsolventkinja doktorskih studija likovnih umetnosti na istoj Akademiji pod mentorstvom prof. Stevana Kojića.  Aktivno nastupa od 2006. godine. Imala je osam samostalnih i više grupnih izložbi i drugih nastupa kod nas i inostranstvu (Rumunija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, SAD, Bugarska, Rusija, Grčka, Austrija, Nemačka, Hrvatska, Slovenija). Dobitnica je nekoliko nagrada. Članica je Predsedništva SULUV. Živi i radi u Novom Sadu, u statusu samostalne umetnice.

danicabicanic.blogspot.com

Previous articleIQ magazin: Arsenal Fest ugostio 23.000 ljudi i otvorio put evropskim festivalima
Next articleOTVORENA IZLOŽBA ARLEMM UMETNIČKI KARAVAN