Film “Jadna stvorenja” reditelja Jorgosa Lantimosa koji je nominovan u 11 kategorija za nagradu Oskar uključujući i nominaciju za najbolji film godine, naći će se u redovnoj bioskopskoj distribuciji od četvrtka, 8. februara. Karte za prve projekcije filma već se mogu naći na blagajnama bioskopa.

Svetsku premijeru Lantimosov film je imao na prestižnom festivalu u Veneciji gde je i osvojio glavnu nagradu, Zlatnog lava, a domaća publika imala je prilike da ga pogleda samo na Festivalu autorskog filma.Glavna uloga u filmu poverena je popularnoj američkoj glumici Emi Stoun, koja je upravo  za ulogu Bele Bakster u filmu Jadna stvorenja ovenčana Zlatnim globusom za najbolju glumicu u žanru komedije ili mjuzikla, a takođe nominovana je i za pomenutu nagradu Oskar.

Emma Stone and Mark Ruffalo in POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.
Nakon filmova „Jastog“ i „Miljenica“ reditelj Jorgos Lantimos donosi pred bioskopsku publiku još jedno nesvakidašnje ostvarenje. “Jadna stvorenja” su film o mladoj ženi Beli Bakster kao centralnoj figuri koju brilijantni naučnik dr Godvin Bakster ponovo vraća u život. Nakon reanimacije Bela je sposobna ponovo da živi, iako nespretna i detinjasta u početnim etapama napretka, pod Bakterovom zaštitom ona je željna da sve iznova uči.
Ipak, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, zajedno sa uglađenim i razvratnim advokatom Dankanom Vederbernom beži od kuće, u vrtoglavu avanturu.
Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se
zalaže za jednakost i slobodu.
Pored Eme Stoun, u glumačkoj postavi našli su se i Vilem Defo kao naučnik Bakster i Mark Rafalo u ulozi advokata Vederberna, za koju je i nominovan za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu.
Scenario za film potpisuje Toni Meknamara, a film je baziran na adaptaciji istoimene knjige škotskog pisca Alistera Greja.

 

Previous articleHvaljeni Sprints se pridružuju impresivnom programu INmusic festivala #16!
Next articleOdržana premijera filma FERARI uz izložbu automobila i eksponata, i poznate ličnosti