Osmu samostalnu izložbu slika i keramike, poznate umetnice Ane Bogdanović „Rebirth“, beogradska publika imaće prilike da pogleda od 10. do 17. novembra u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“.

Slikarka Ana Bogdanović ističe da naziv izložbe, pre svega, upućuje na rođenje njenog prvog deteta te da se kroz ovaj sveti čin, rađa i ona ponovo.

Na izložbi u Božidarcu publika će imati priliku da vidi kako sam pristupila stvaralačkom procesu slika i keramike u sasvim ‘drugom’ stanju. Ovu izložbu vidim i osećam kao ponovno rođenje, Rebirth, prelazak iz jedne faze slikanja, stvaranja, kreiranja, bivanja u novi prostor svesti. Re-kreacija mene same kroz nove inspirativne impulse i ispojavanje životne energije na meni esencijalan – apstraktan način – vidno prepoznatvljiv u svakom opusu mojih umetničkih radova”, rekla je Ana.

Profesor keramike Lazar Rančić istakao je da je mlada umetnica Ana Bogdanović svoje umetničko istraživanje „sa dvodimenzionalne slike proširila i na treću dimenziju u polju umetničke keramike.  I u ovim radovima ona nije odustala od boje, koja joj je itekako svostvena u slikama, te tako spaja više umetničkih disciplina i time produbljuje svoj umetnički opus. Ona je pri traganju svog likovnog izražaja u keramici koristila široku paletu srodnih materijala kao što su kamenina, porcelan, staklo, više vrsta glazura, oksidi metala i engobe, a svi radovi nose nevidljivu liniju između utilitarnosti i nesputane dekorativnosti te nas ta dilema ne opterećuje u komunikaciji sa njenim delima“.

Bavljenje slikarstvom, apstrakcijom i istraživanjem sebe i svog okruženja, do sada je prikazala na samostalnim izložbama „Intuicija”, „Iskra”, „Apokalipsa”, „Mreže” i “Rascvetavanje”, čiji nazivi asociraju na dominantno osećanje koje proživljava u procesu stvaranja.

Zbog pandemije, neće biti otvaranja izložbe već zainteresovani mogu posetiti izložbu tokom radnog vremena galerije od 8 do 20 sati.

 

Previous articleE-play sa gostima
Next articleVikend u znaku Međunarodnog festivala studenata „Smart“