U ponedeljak, 20. februara, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba radova Valentina Varge, pod nazivom Materijalni sinhronizam rođenja i smrti. Izložba će biti otvorena do 3. marta 2023. godine.

U svojoj umetničkoj praksi istražujem mogućnosti istovremenog prikazivanja rođenja i smrti, odnosno nastanka i nestanka u materiji. Kao deo rada pokušavam da mapiram različita shvatanja rađanja i smrti u raznim religijama i filozofijama i njihov odnos prema vremenu, fokusirajući se na monistička učenja, koje čine filozofsku osnovu mog rada. U procesu realizacije multimedijalnih radova korišćene su razne metode, prvenstveno jukstaponiranje ikonografije svakodnevnice sa arhaičnim i arhetipičnim simbolima. Jukstaponiranjem novonastalih ili već postojećih simbola nastajanja i prolaznosti pokušavam sastaviti „harmonične paradokse“. Glavni motiv ovih radova je metlica brisača kao i sam proces brisanja, kao nešto što već u sebi nosi istovremenost nastanka i nestanka. U svojim radovima operiram sa kompleksnom simbolikom, samu formu pokušavam da redukujem na minimum, tako da ona pruža mogućnost beskonačne  interpretacije. Pored prethodno navedenih, radovi problematizuju i pojam individue i odnos čoveka i predmeta.

Autor

Biografija:

Valentin Varga, rođen je 1990. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu na odseku slikarstvo. Master studije apsolvirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svoj rad je prezentovao na brojnim grupnim izložbama (Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Austrija) i na četiri samostalne izložbe. Učestvovao na brojnim kolonijama umetnika i u umetničkim projektima u Srbiji i u inostranstvo. Jedan od osnivača umetničke grupe CtrlV Art. Od 2015. Godine je organizator likovne kolonije „TAKT“ (Temerinska Likovna Stvaralačka Kolonija). Od 2021. godine je član Saveza Udruženja Likovnih Umetnika Vojvodine (SULUV). Živi i radi u Temerinu.

Previous article20 godina Dubioza Kolektiva na Arsenal festu 2023
Next articleFRIDA KALO PONOVO NA SCENI MADLENIANUMA