U ponedeljak, 3. aprila, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba Slađane Đukanović pod nazivom „243623 (dvačetiritrišestdvatri)”. Izložba će trajati do 14. aprila 2023. godine.

Svaka pojedinačna slika ima za naziv broj, kao zbir žičanih delova od kojih je izgrađena, a naziv konačnog rada je zbir svih naziva pojedinačnih slika. Stoga je naslov ostao nepoznanica do kraja izvedbe poslednje slike. Ulazne vrednosti se transformišu u izlazne, asocirajući na taj način na neraskidivu vezu između umetnosti i matematike. Povezujući umetnost sa matematikom i brojanjem, proces slikanja se usložnjava. Broj, koji kao nasumično izabran, višecifren, nije lako pamtljiv, neizostavno postavlja pitanje značenja. U obliku pseudokoda, na neki način izbegava se opisivanje istine koju potencijalni posmatrač verovatno ne treba da zna, a kao označitelj, osim podsećanja na povezanost umetnosti sa stvarnošću određenom brojevima, takođe je činjenično stanje broja elemenata (žičica) koji sačinjavaju poliptih, ali je i mnogo više od toga. Umetničko delo postaje zagonetka, brojevi se u prvi mah opiru da bilo šta kažu, nezavisni od bilo kakvog značenja. Reklo bi se da je njihova materijalna očiglednost – sve. Nazivi, dakle, treba da budu dodatna zaštita koja će obeshrabriti svaki pokušaj da se slikanje svede na igru bez posledica.

Biografija:
Slađana Đukanović iz Loznice, diplomirala je slikarstvo 2011. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Master studije završila je 2012. godine kod istog profesora. Doktorske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je 2023. pod mentorstvom profesora Gorana Despotovskog. Članica je ULUS-a od 2017., a SULUV-a od 2023. godine. Učesnica je brojnih samostalnih i grupnih izložbi. Nagrade: 2008. Nagrada Akademije umetnosti u Novom Sadu za najbolji crtež malog formata; 2011. Godišnja nagrada Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline Slikanje.

Previous articleDpeche Mode: Memento Mori (recenzija)
Next articleZoster u petak u Hali 2 Novosadskog sajma