Nemačka Fondacija SHL, blisko angažovana na osnivanju CK13, izrazila je zabrinutost jer se, kako navode, stiče utisak da urbanisti i donosioci odluka ne uzimaju u obzir značajan rad CK13.

“Usvajanje Generalnog urbanističkog plana kojim se otvaraju vrata investitorima da se kuća zameni višespratnim objektom druge namene, bio bi jasan pokazatelj nezainteresovanosti i nedostatka podrške svima koji se bave alternativnom kulturom”, ocenila je fondacija u saopštenju.

Dodali su da sama pomisao o rušenju postojeće kuće radi profita “deluje posebno apsurdno s obzirom na to da je Novi Sad jedna od tri Evropske prestonice kulture 2022”.

“Čini nam se poštenim i više nego primerenim da istaknemo ambiciju koja je formulisana u zvaničnoj prijavi tadašnjeg kandidata Novog Sada: Postavljanje kulture u centralnu tačku interesovanja za donosioce odluka u našoj kandidaturi…će podržati urbanu regeneraciju i izgradnju kulturnih kapaciteta u novim javnim prostorima, obezbeđujući prava svih Novosađana na pun spektar kulturnih dešavanja”, piše u saopštenju.

Fondacija SHL je navela da u potpunosti podržava CK13 u naporima da skrenu pažnju javnosti o ovom problemu i da donosioci odluka u Novom Sadu učine ono što je neophodno da bi se obezbedio nastavak rada centra.

Podsetimo da je CK13 nedavno pozvao Novosađane da podnesu primedbu na PGR područja novog gradskog centra bloka oko Masarikove ulice, kako bi se sačuvala Crna kuća. Apelovali su na sve korisnike Crne kuće, ljubitelje programa centra, aktiviste, umetnike, i druge zainteresovane građane da primedbu podnesu sa zahtevom da se parcela na kojoj je smeštena Crna kuća izuzme od mogućnosti izgradnje zgrade kako bi se sačuvao interes zajednice.

Građani svoje predloge i komentare mogu da daju do 4. februara. Primedbe se mogu uputiti lično Gradskoj upravi za urbanizam, mejlom (planiranje@uprava.novisad.rs) i telefonom (021/ 423-015).

CK13 moli građane da u primedbama budu iskreni i otvoreni i da slobodno navedu lične razloge zašto im je važno da se sačuva Crna kuća.

Podsetimo, novi Plan generalne regulacije područja novog gradskog centra između ulica Vojvode Bojovića, Dimitrija Avramovića, Slovačke, Valentina Vodnika i Jovana Subotića predlaže dizanje spratnosti, uz gotovo potpunu zamenu kuća – zgradama. To podrazumeva i da bi Crna kuća, jedan od prostora alternativne kulture i aktivizma u Novom Sadu, mogla da bude zamenjena četvorospratnicom.

Izvor: Beta, 021.rs
Foto: Wikipedia

Previous articleNovi Sad kao evropski prostor kretanja – počinje programski luk „Seobe”
Next articleFILM „JAZAVAC PRED SUDOM“ – IMAX PREMIJERA 2. FEBRUARA OD 20.30H U CINEPLEXX GALERIJA BELGRADE BIOSKOPU