Egipatski ambasador u Beogradu, Amr Alguvejli, sastao se sa Nihatom Biševcem, gradonačelnikom Novog Pazara, prestonice sandžačkog okruga u Srbiji, kako bi otvorio seriju kulturnih aktivnosti i saradnju na polju umetnosti. Organizovana je izložba islamske umetnosti i kaligrafije u Kulturnom centru Novog Pazara, kao i svečanost povodom poklanjanja referentnih knjiga Narodnoj biblioteci u Novom Pazaru od strane Generalne egipatske organizacije za knjige.

Alguvejli je uputio čestitke predstavnicima Islamske zajednice povodom meseca Ramazana, a takođe je razmatrao i načine saradnje sa Univerzitetom Al Azhar, bilo kroz stipendije ili mobilnost stručnjaka. Ambasador se sastao i sa predstavnicima Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru kako bi uručio donaciju opreme i razmotrio mogućnosti saradnje sa medicinskim fakultetima, pandanima fakultetima Univerziteta Al Azhar.

Na nivou kulture, egipatski ambasador u Beogradu ukazao je na to da je direktor Muzeja u Novom Pazaru, Fuad Baćićanin, izrazio spremnost na saradnju sa Muzejom islamske umetnosti u Kairu, u cilju razmene znanja i iskustava na polju očuvanja retkih primeraka rukopisa ispisanih arapskim pismom i mnogih drugih kolekcija islamske umetnosti. Dr Mensur Zukorlić je tokom svečanosti povodom poklanjanja knjiga Biblioteci predložio da se deo tih knjiga preveda na srpski jezik, a sve to u okviru pređašnje uspešne saradnje sa Generalnom egipatskom organizacijom za knjige koja je 2019. godine bila počasni gost na Sajmu knjiga u Beogradu.

Tokom sastanka sa direktorom Kulturnog centra Novog Pazara, Dr Husein Memić je uputio poziv egipatskom orkestru Al Nur wal Amal da bude počasni gost na letnjem festivalu u okviru organizacije Festivala egipatski filmova. U tom kontekstu, direktor hora Đulistan, Aladin Imamović, priredio je izvođenje egipatskih verskih pesama na arapskom jeziku tokom kojih je bila podignuta egipatska zastava. Tom prilikom, direktor hora je izrazio želju da učestvuje u takmičenju u verskom pevanju koje je ranije organizovalo egipatsko Ministarstvo vakufa.

Alguvejli je na kraju istakao da je ova poseta Novom Pazaru pokazatelj zainteresovanosti za proširivanje saradnje sa Egiptom i postizanje brojnih bratskih sporazuma sa pandanima institucijama u Egiptu. Od strane Opštine Novi Pazar predloženo je proširivanje saradnje na nivou kulture, ekonomije, kao i na polju proizvodnje nameštaja, tekstila i kožnih proizvoda upravo postizanjem brojnih sporazuma.

Previous articleHumanitarni filmski festival u Novom Sadu: Prikupljaju se sredstva za NURDOR
Next articleBINA – Izložba „BETA_Enough is enough“ u Kolektivu arhitekata