DANI EVROPSKE KULTURNE BAŠTINE – EUROPEAN HARITAGE DAYSi dalje se proslavljaju širom Evrope: u Finskoj, Češkoj, Danskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Belgiji…

i naravno u Srbiji.

Ovogodišnja manifestacija Dani evropske baštine biće obeležena temom „Održivo nasleđe“, koja je u kontekstu klimatskih promena, raznolikog kulturnog nasleđa Evrope i ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine. Usmerena je kako na ljude, tako i na mesta, odnosno na kontinuitet i učenje iz tradicije, na ekološki prihvatljive mere koje organizatori programa, kao i posetioci mogu da preduzmu, ali i na načine na koje izgrađeno i prirodno nasleđe može doprineti održivoj budućnosti.

„Tema treba da podstakne da veliki broj zdanja otvori svoja vrata kako bi se istražila njihova uloga u održivoj budućnosti. Takođe, istorijska zdanja će pokazati svoj uticaj na očuvanje lokalnih identiteta, kao i na koji način se mogu obnoviti i prenameniti ugroženi lokaliteti korišćenjem tradicionalnih tehnika, veština i materijala u sklopu društveno i ekološki održivog urbanog razvoja. To podrazumeva i podsticanje i učešće industrijskih objekata  i struktura, vezanih za prošlost, ali i sadašnjost, kao što su fabrike za proizvodnju tradicionalnih proizvoda, postrojenja za reciklažu, radionice za restauraciju nameštaja, poljoprivredna dobra koja koriste tradicionalne i obnovljive prakse i izvore energije (od starih mlinova i vodenica do modernih solarnih panela), železničke stanice i slično.

„Održivo nasleđe“ će pored izgrađenog okruženja podstaći veće uvažavanje prirodnog nasleđa, kroz programe koji treba da ukažu na strateško upravljanje predelom i očuvanje prirode i biodiverziteta i stavlja u fokus odgovorni turizam u kontekst kontinuitet tradicija i kulturnih izraza zajednice. Tema treba da podstakne i organizatore da programe koje organizuju budu osmišljeni tako da sve aktivnosti u najmanjoj meri negativno utiču na životnu sredinu.“ – zabeleženo je na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, koje nas svake godine podseća koliko je važno da što više malih i velikih gradova i sela Srbije budu uključeni u realizaciju ove izuzetne kulturne manifestacije.

U Baču, DANI EVROPSKE BAŠTINE slave punoletstvo. Osamnaestu godinu zaredom građani i gosti ovog bačkog gradića, koji je kao jedan od budućih cvetova svoje najlepše bašte prepoznao i UNESKO, slave prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovogodišnji program prednjači kvalitetom i raznolikošću u odnosu na nekoliko prethodnih godina, te će osim za posetioce koji su navikli na tradicionalne centralne aktivnosti subotom, i stručna javnost imati sjajnu priliku da učestvuje u programu.

PROGRAM MANIFESTACIJE

Pre svečanog otvaranja treću godinu zaredom biće realizovana i stručnaonline Konferencija ODRŽIVO NASLEĐE ZA SVE GENERACIJE. Konferenciju organizuje Udruženje Kulturno-etnološki klub ISKON u saradnji sa Kompanijom Color Media Communications, i Turističkom organizacijom Opštine Bač, a program cele manifestacije podržavaju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Opštinska uprava Opštine Bač, brojni partneri, donatori i sponzori.

http://communications.rs/danibaca2022/

Ova manifestacija je pokrenuta 1985. godine u Francuskoj. Program je bio organizovan kao zajednička inicijativa Saveta Evrope i Evropske unije, sa ciljem da se podigne svest o evropskom kulturnom bogatstvu, da se afirmiše interesovanje za evropsko kulturno nasleđe, ali i da se gradi tolerantno društvo koje se suprotstavlja ksenofobiji i rasizmu.

Autor: Gordana Bjelajac

Previous articleOSOBE SA INVALIDITETOM MENJAJU SVE(S)T- Pokretačka snaga mladih lidera sa invaliditetom
Next articleNADREALIZAM U SRBIJI – Prednadrealizam u Srbiji