Beogradski mesec fotografije u KvArt BW

Izložba fotografija Dejane Vučićević “Srećna porodica” biće otvorena u četvrtak 13. aprila sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW u TC Galerija, kao deo oficijelnog programa ovogodišnjeg Beogradskog festivala fotografije.

Beogradski mesec fotografije počeo je sa radom 2016. godine i predstavlja najveći festival tog tipa u Srbiji.  Ljubitelji fotografije će i ove godine imati priliku da u okviru festivala posete različite izložbe, međunarodnih i domaćih autora na više od 20 lokacija u gradu. Po prvi put u istoriji ovog festivala, njegovo šesto izdanje ima temu. Tema „Kolorama“ se odnosi na džinovske folije u boji koje je kompanija Kodak izlagala na Grand Central terminalu u Njujorku od 1950-tih do 1990-tih godina.

U okviru ovogodišnjeg programa u izložbenom prostoru KvArt BW biće predstavljena izložba fotografija Dejane Vučićević „Srećna porodica“.

Izložene fotografije pokazuju specifično razumevanje odnosa u tročlanoj porodici. Dejana Vučićević se, prema rečima Vesne Todorović, najverovatnije postavlja u ulogu deteta koje posmatra svoju porodičnu svakodnevicu i o njoj formira određeni kritički stav. “Osmišljavajući svoju zamisao pod nazivom Srećna porodica/Happy Family, Dejana je težište svojih posmatranja postavila na „kao-da“ situacije. Svrsishodno se opredelila za likovni govor pozorišno-filmske scene, jer je jedino on posedovao dovoljan opseg mogućnosti da isprati sve Dejanine zahteve. Ona bi u veoma pažljivo smišljeni mizanscen svakog pojedinačnog kadra postavila glumce, kako bi uz odgovarajući kostim i scenografiju dočarali „opšte mesto“, odnosno svima poznate događaje iz porodičnog života.” – Vesna Todorović

Dejana Vučićević je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a. Bavi se vizuelnim umetnostima, iza sebe ima više značajnih samostalnih projekata u okviru dizajna i mode, kao što su autorske modne kolekcije, kostimografije za igrane i kratkometražne filmove. Kostimografijom i dizajnom se bavi i u projektima za pozorište i TV reklame, a radi i styling za modno-umetničke editorijale. Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama, u kolekcijama Muzeja grada Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, Oktobarskog salona i Telenor kolekciji srpske savremene umetnosti.

Izložbu “Srećna porodica” organizuju Galerija ŠTAB, umetnička inicijativa KvArt BW i Beogradski mesec fotografije. Izložba će biti otvorena do 24. aprila 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan. 

Previous articleZaokružen program jubilarnog Sea Star festivala: Prodigy i Robin Schulz predvode furiozan line up sa više od 40 zvezda!
Next articleGATANJE – NS ALT – Mini Festival – Lazino Tele – Četvrtak 20.04.