“Bajka o pozorištu”, iako naslovljena bajkom, komedija je čija je tema položaj kulture u našem društvu i način na koji se politička elita odnosi prema kulturi, u ovom slučaju, pozorištu.
Premijereno izvedena 2014. godine, “Bajka o pozorištu” Vladimira Đurđevića zapravo je savremena priča o dve potpuno različite porodice čiji se putevi prepliću onog trenutka kada dvoje mladih ljudi, ćerka ministra Hadži Petra Protića i sin glumca i direktora pozorišta Danijela Gulija koji živi sa svojim partnerom, Jovanom Debeljačkim, glumcem, odluče da se venčaju.

Ova predstava, kroz humoristički kontekst i prikaz likova, otvara neka od ključnih društvenih pitanja i problema: pitanje odnosa prema umetnosti i umetnicima, ali i veoma važno pitanje identiteta, tj.koliko su neki pripadnici najvišeg sloja društva zapravo spremni da menjaju imidž, navike, rečnik i uopšte svoju ličnost kako bi uspeli da održe određeni kult ličnosti i svoj status na vlasti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zvezdara teatar (@zvezdarateatar)

S druge strane, istaknut je trud direktora pozorišta Daniela Gulija (koga je vrlo svedeno i realistično “oživeo” Tihomir Stanić) da se, uprkos svemu, izbori za bolji status pozorišta, bolje uslove za glumce ali i pozorišnu publiku. I to je jedan od najrealističnijih momenata: umetnost je generalno, posebno na ovim prostorima, uvek u poziciji da moli za pažnju. U “Bajci o pozorištu” Daniel Guli trudi se na sve moguće načine da izmoli bilo kakvu pomoć za svoje pozorište od ministra Hadži Petra Protića (koga igra koji u tom trenutku više ni sam nije siguran u svoja ubeđenja, u ono ko je i ko bi trebalo da bude u novonastalim okolnostima.

Osim uvek aktuelnih društvenih problema, savremenu notu ovom komadu daje ljubavna priča između Danielovog sina Denisa Gulija (Stefan Radonjić) i ministrove ćerke, Anđele Protić (Iskra Brajović) koja će vas u mnogim trenucima zasmejati do suza.

Uloge tumače: Tihomir Stanić, Branislav Zeremski, Miodrag Krstović, Vesna Stanković, Stefan Radonjić, Iskra Brajović i Snežana Savić.

Ako želite da jedan od najromantičnijih dana u godini provedete, između ostalog, u pozorištu, “Bajka o pozorištu” je sjajan izbor! Karte se mogu kupiti onlajn na sajtu Zvezdara teatra.

Autor: Nadlanu.com/V.M.M.

Fotografija: Zvezdara teatar/Instagram

 

Previous articlePorodični vikend u bioskopu Cine Grand 6. i 7. februara
Next articleRaspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2021. godini