Kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije u utorak, 12. oktobra, organizuje onlajn konferenciju “Arheologija 2021” sa početkom u 11.00 časova, gde će sa relevantnim sagovornicima, predstaviti stanje u ovoj oblasti i šta je potrebno da napravimo kao sledeći važan korak kako bi naša bogata istorija bila prezentovana i sačuvana i za naredne generacije.

Povodom predstojeće konferencije Arheologija 2021, jedna od učesnica mr Tijana Stanković Pešterac, viši kustos arheolog i direktor Muzeja Vojvodine predstavila je lokalitet Borđoš kod Novog Bečeja.

Interdisciplinarno istraživanje lokaliteta Borđoš započelo je u proleće 2014. godine kao međunarodni projekat i rezultat saradnje između Muzeja Vojvodine i Instituta za praistoriju i ranu istoriju Kristijan Abrehts Univerziteta u Kilu. U pitanju je kasnoneolitsko nalazište potiske kulture na kojem je tokom više kampanja otkriveno postojanje velikog naselja sa čitavim sistemom rovova, koje se prostiralo na čak 40 hektara.

Na borđoškoj lesnoj terasi i u njenoj neposrednoj blizini konstatovano je još 23 lokaliteta iz različitih perioda, od praistorije do srednjeg veka. Opsežna naučna istraživanja na Borđošu i u njegovoj okolini otkrivaju veliki arheološki potencijal okoline Novog Bečeja, a posao će se nastaviti i u narednom periodu. Interpretacija izvedene geomagnetne prospekcije na više lokaliteta u okolini Borđoša naučnicima je obezbedila potpuno novu perspektivu, izuzetno važnu za proučavanje mlađeg kamenog doba, i omogućila dobijanje odgovora na mnoga pitanja vezana za organizaciju neolitskih naselja.

Ovaj međunarodni projekat ima izuzetan značaj, pre svega što se istraživanja sprovode na najsevremeniji način i uz primenu mnogobrojnih prirodno-naučnih analiza, koje nam pomažu da otkrijemo što više podataka o životu ljudi u davnoj prošlosti mlađeg kamenog doba.

Konferenciju Arheologija 2021 možete pratiti putem linka: https://youtu.be/vKOTQbZBh1Y

Više o programu konferencije možete pogledati na sledećem linku: http://communications.rs/arheologija2021/

Previous articlePredstava „21 skok u ljubav” zatvara 15. Beogradski festival poezije i knjige Trgni se! Poezija!
Next articleSleaford Mods novo pojačanje INmusic festivala #15!